Бебеносене за начинаещи

бебеносене през зимата

Да ви разказвам ли с каква ирония гледах дълго време на бебеносещите майки? Особено на тези, които се показват по телевизора и са готови поне час да разправят как бебешката количка е най-безумното изобретение и за нищо на света не трябва да отделяме бебето от скута си поне до навършване на две години? Та то не са слингове, раници, разни хибриди, цедилки, не знам си какво, пък специални дрехи за бебеносене… Признавам си, че цялото това превъзнасяне ми идва малко в повече. И никак не обичам изпадането в крайности. Отделно, че увиването и висящите от всички страни връзки и възли ми изглеждат доста хипарски, да не кажа грозни. Та доскоро видът на майка, увила се в слинг или мъкнеща 2-годишно дете в раница предизвикваше у мен не съвсем скрита ирония.

Ноооо да се върнем в реалността. И при фактите, че в крайна сметка и аз се пречупих да го пробвам това чудо. И сега е времето да се смеете – да, в някои отношения ми помага и харесва. В други си запазвам горното мнение. Но да ви кажа сега как започнах с бебеносенето, а с течение на времето ще допълвам, защото още съм много начинаеща и невежа.

Защо бебеносене?

Ако четете този текст, значи така или иначе вече имате някаква идея що е то бебеносене или поне сте виждали майки, носещи малки и малко по-големи бебета в слингове, раници и други ергономични носилки, в които децата са се настанили удобно в седнало положение с краченца в поза М, която се води най-ергономична за тазобедрените стави на малките. И като бонус, носенето на бебето до тялото на майката в повечето случаи означава едно спокойно бебе, което се радва на присъствието на мама, докато тя хем го носи, хем ръцете ѝ са свободни и не я болят от постоянното разнасяне напред-назад. Няма да изпадам в подробности, можете да прочетете повече теория за ползите от бебеносенето на много места. Тук аз ще ви разкажа за удобствата и съответно неудобствата, свързани с него, спрямо моя опит.

Защо да нося, като имам количка?

Бързо ще спомена,че още докато Ани беше бебе, се опитвахме няколко пъти да я носим в различни повид носилки – един доста несполучлив слинг с халки, две от тип кенгуру и една, за която не мога да кажа каква точно беше, защото бе около 30-годишна. Но на вид изглеждаше по-скоро като сегашните ерго раници. Но Ани пищеше в дива истерия от мисълта да бъде затворена в това нещо, въпреки че бе едва на 7-8 месеца. И така и бебеносенето бе прекратено, преди да е започнало.

Мими и Ани на Перперикон, октомври 2015
Тук се опитвам да катеря Перперикон с 9-месечната Ани в някаква доста неудобна носилка, от която пищеше истерично

По тази причина и не смятах изобщо да проучвам темата за второто си дете, още повече че обожавам количката си, която ползвам още от Ани. Но пък понякога, когато ти не искаш да отидеш при нещо, то идва при теб. И така един слънчев ден попаднах на библиотека за слингове и раници в нашия квартал, където освен че ти предлагат безплатна консултация от сертифициран консултант по бебеносене, дават и безплатна носилка (слинг) за новородени за първия месец. А и можете да си наемете всякакви различни слингове, раници и каквито имат носилки, за да пробвате коя ще е удобна за вас и бебето.

Естествено, открих топлата вода. Въпреки че такива библиотеки едва ли има от днес. Но рязко ми просветна, че не е нужно да дам 300 лв за нещо, което не знам дали ще ползвам изобщо. А мога просто да си наемам за проба или само когато ми трябва – примерно за пътуване. Та така започна моята „кариера“ в бебеносенето.

Първи дни на бебеносене

Естествено, категорично заявих на консултантката, че такъв слинг с увиване аз не искам. Щото първо не ми се разправя да се уча как да го увивам, и второ ми седи адски грозно. Да ме извинят всички, които носят бебетата си в слинг. Осъзнавам, че грозно и красиво са субективни понятия, но на мен не ми харесва и точка. За раниците съм по-благосклонна, но консултантката категорично заяви, че каквото и да пише на тях, каквито и приставки да имат, като цяло не е много полезно да се носят бебета под 3-4 месеца в тях. А моето бе под 20 дни, а аз съответно бях нетърпелива да пробвам.

И бях почти готова да си тръгна и да се върна след 3 месеца, но се намери и решение за моята претенциозна натура. Хибриден слинг с халки, който се поставя изключително лесно и бързо, става за новородено и стои една идея по-малко грозно от обикновените слингове. Е, пак ми изглежда доста  хипарско и не особено красиво. Но почти преглътнах този факт предвид някои сериозни удобства, които слингът предоставя.

Бебеносене у дома: как да успокоим бебе за 1 минута

Първо предимство на слинга – моментално успокоява плачещо от неясно какво 20-дневно бебе. Май са колики, но пък не са особено силни. Но пък в същото време се разстройва след нахранване, когато не би трябвало да е гладно. Но иска да суче денонощно. Разнасянето на ръце, пускането на пеещи играчки и биберонът не помагат. Но поставянето му в слинга с магическа пръчица го успокоява моментално. Не знам какво им слагат в тези слингове, но важното е, че работи. И може да ми осигури доста време спокойствие и свободни ръце.

Мими с бебе Ади в слинг у дома
С бебе в слинг у дома

Cons: Е, да не се заблуждаваме, че разнасяйки бебе в слинг можем да правим абсолютно всичко, което бихме правили със спокойно спящо в креватчето си бебе. Аз поне не мога. Чувството е като бременна в.. да кажем 11-я месец. Въпреки всичко имаш един стърчащ отпред товар, който не ти позволява да си сложиш лаптопа в скута и да напишеш 1-2 статии, например. Готвенето на котлона също на моменти ме смущава, особено когато участва пръскащо олио или доматен сос. Признавам си, моите ръце са къси. Също така се притеснявам да се навеждам с бебе в скута. Вместо това, ако трябва да преодолея някаква денивелация, клякам. Бонусът е, че си тренирам бедрените и седалищните мускули. 

Бебеносене навън: защо ме боли кръстът?

След няколко дни тренировки вкъщи, реших да пробвам как е с бебето навън. Уточнявам, че месецът е ноември, но е сравнително топло, около 10 градуса. Нямам специално яке за бебеносене. Затова навличам моето яке, върху него слинга и вътре бебето, облечено една идея по-леко, отколкото бих го облякла в количката (защото носенето до тялото все пак затопля и да не се запарва). Та измъкваме се от къщи двете с Адрианка за кратка разходка из квартала, до магазина и обратно.

Доста удобно е, когато не трябва да се съобразяваш дали количката ти може или не може да мине от някъде, дали има висок бордюр или разбит тротоар. Но да си призная, едночасовото излизане малко ме поизмори и накрая кръстът ме болеше. Съзнавам, че причината може да е в неправилно поставеният слинг, защото бебето с всичките си дрехи не тежи повече от 4-5 кг. Но се чувствах точно както и като бременна в 9-тия месец, че и повече – нещо отпред си тежи порядъчно и кръстът в някакъв момент започва да боли, ако стоя права повече време.

Бебеносене навън – втори шанс

Естествено, няколко дни по-късно дадох втори шанс на слинга за разходка навън. Беше един студеничък снежен ден и трябваше първо да отида с колата до другия край на София, а след това да взема Ани от градина. И при двете слизания Адрианка бе прилежно напъхана в слинга и с чисто сърце мога да призная, че и двата пъти ми беше много удобно. Определено не си струва разправията по изваждане и сглобяване на количка и последващото прибиране, ако трябва да излезеш от колата за 15-20 мин и да се върнеш. В същото време носенето на ръце не е оферта, защото все пак отивам да свърша нещо, за което ще ми трябват.

Единственото неудобство, което срещнах при това излизане, бе когато трябва да вляза от студено на топло с опаковано в космонавт бебе в слинг. Знам, че едно от решенията на такъв проблем са специалните якета с приставки за бебеносене, под които бебето е облечено като за закрито помещение и просто събличаш якето, когато си на топло. Но аз си нямам такова и се наложи да извадя бебето, да го съблека, после пак да поставя в слинга и обратното упражнение на излизане.

След няколко дни си направихме и снежна семейна уикенд разходка из Борисовата градина, че за Ани бе наложително да поиграе и изхаби малко енергия, въпреки че навън температурите бяха отрицателни. За около 30-40 минути навън бебето си спеше спокойно в слинга и се чувствах много удобно. Май започвам да свиквам.

Семейната уикенд снежна разходка из София
Семейната уикенд снежна разходка из София

Бебеносене при пътуване

Заради раждането на Ади се задържахме в София необичайно много – почти 2 месеца. Но в средата на декември си организирахме и първото пътуване с бебе Адрианка, когато тя бе на 45 дни. То включваше уикенд край Ловеч и разходка до Крушунските водопади, които Ади имаше удоволствието да посети в един леко мъглив ден, разнасяна в слинга. И двете се чувствахме изключително удобно и определено смятам, че една удобна носилка е направо задължителна, за да може пътуването с бебе да е приятно, а не стресиращо.

Същата тази зима правихме още снежни разходки със слинг и определено бе удобно.

снежна разходка с бебе
Снежна семейна разходка с бебе в слинг

Бебеносене с раница

От написването на тази статия измина доста време, а аз натрупах опит с бебеносенето и продължих да ползвам ергономична раница. Трябва да призная, че отношенията на Ади с раницата бяха на приливи и отливи. До 6-7 месечна възраст бе ок, но оттам нататък шаването се оказа по-интересно и като цяло не се задържаше дълго в нея. Все пак, раницата ме е спасявала при много разходки, но така и никога не стана любимо превозно средство нито на мен, нито на Ади. За последно я ползвахме, когато Ади бе на година и 8 месеца, за изкачване до Седемте Рилски езера.

Разходка с ергономична раница из София
Разходка с ергономична раница из София
Последното возене на Ади с раница, на разходка в планината
Последното возене на Ади с раница, на разходка в планината

Какъв точно слинг и раница използвам?

Гореописаните действия се развиват с помощта на хибриден слинг с халки Caboo. Взех го за месец от библиотеката за слингове и раници Wrap Your Heart, която се намира на ул. Стоил Войвода 3 в кв. Редута, София. Но ако живеете в друг район, потърсете за подобна библиотека близо до вас. Поне в София съм чувала за такива на няколко места. Другият вариант е да попитате дали биха ви го изпратили по куриер и да го върнете по същия ред.

Раницата бе назаем от приятелка и бе Boba, нямам представа кой точно модел. Ако ме питате дали ми е била удобна – да. Но ако трябва да отговоря дали бе „моята раница“ – вероятно на пазара биха се намерили и по-удобни и подходящи за фигурата ми. С това искам да кажа, че ако нямате опит с носилките, определено е добра идея да опитате повече варианти.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram