5 неща, за които задължително трябва да се допитате до други майки

Мими се чуди в Стара Загора кои групи на майки да попита къде да хапне

Едно време, когато нямаше интернет (да, толкова съм стара, че помня дори тези времена), основен източник на информация за живота, вселената и всичко останало, бяха тяхно величество роднините, съседите и евентуално приятелите. Независимо дали става въпрос за рецепта за баклава или къде продават най-хубавите чаршафи, всяка знайна и незнайна дама, и особено майка, прибягваше към тази малка вселена в търсене на правилния отговор.

Днес ми прави впечатление, че въпреки приличното море от информация и почти безплатните услуги на чичко Гугъл, най-важният източник на информация на една драга българска майка са другите майки. Само че кръгът се е поразширил с още хиляди десетки като нея, този път непознати.

Разбира се, много логично

Няма кой друг по-добре да знае в колко часа през нощта е редно да се буди за хранене твоето собствено дете. Или пък в колко часа е редно да тръгнеш за работа сутрин. И особено по темата как се дава това и онова лекарство. Примерите са много, но днес съм решила да ви споделя най-съществените. Та мили дами, и евентуално господа, запознайте се с някои решения, които в никакъв случай не трябва да вземате, без да се допитате до други майки в някоя група в социалните мрежи или пък форум.

С какво да лекувам детето при кашлица/сополи/повръщане и всички останали неразположения

Както съм споменала и в наръчника за справяне с вируси, първото нещо, което трябва да направите при първи симптоми на разболяване на детето, е да питате останалите майки какво дават. Не лекар, не аптека. Питате останалите. След като те ви дадат списък от двайсетина лекарства, евентуално тогава може да отидете в аптеката или на лекар и да се консултирате кое от тях да дадете. Разбира се, че ще поспорите с лекаря или фармацевта. Все пак лекарството, което той предлага, не съвпада с това, което мнозинството майки е предложило по-рано. После не забравяйте да се оплачете на майките от некомпетентността на лекаря. И в никакъв случай не пропускайте да попитате това лекарство сега има ли странични ефекти и за какви реакции да следите. Разбира се, че не сте си и помислили да питате лекаря – той откъде ще знае? А и да знае, вероятно ще ви излъже.

Кога/как да организирам погача/кръщене/рожден ден

Разбира се, че празникът на Вашето семейство трябва да е организиран по всички правила на майчинското общество. Не си и помисляйте да го направите във вторник, ако са ви казали, че се прави в неделя. И в никакъв случай не си помисляйте да купите сребърно кръстче, ако останалите изрично са казали да е златно. Питката задължително трябва да е с украса не по-бедна от тази на сватбена торта. Иначе детето няма да порасне достатъчно умно и голямо. Въобще, каквото ви кажат, изпълнявате – никакви решения на своя глава! Дори да не искате да правите кръщене и да сте будисти, примерно, не виждам как няма да се съобразите с назиданията, които са ви изброили под въпроса „Има ли някой, който все пак не е правил кръщене?“.

Как да обзаведа дома си?

Имате нов дом – честито. Колебаете се между големия избор от цветове и форми за обзавеждането. Това наистина е приятен, но труден избор. И, естествено, най-нормалното нещо е да попитате няколко хиляди други майки кой от трите варианта, които сте харесали, да изберете. В никакъв случай не си позволявайте да правите избор на своя глава. Нали в крайна сметка всички тези мили мамчета утре ще ви идват на гости. И после какво, ще се червите пред тях, че не сте избрали розовия диван, а сте взели белия, въпреки че почти всички са гласували за розовия? Просто не мога да си представя как бих преживяла подобно унижение. Та по-добре не си го причинявайте.

Кой е най-хубавият хотел/ресторант за романтична вечеря/уикенд/ваканция?

Все си мисля, че хубавото и лошото са въпрос на лично предпочитание, неслучайно има десетки продукти на пазара и за всички тях има купувачи. За едни е хубаво едно, за други – друго. Но понеже не смея да го казвам пред много хора, ще ви препоръчам да се придържате към общоустановените правила. Тоест, допитайте се до поне няколко групи и форуми.

Ако след като сте посетили препоръчаното от мнозинството място и се окаже, че не ви е допаднало, си замълчете тактично. Очевидно е, че във вас е проблемът. Ако пък случайно се озовете на място, което не ви е изрично препоръчано, не смейте да казвате, че ви е харесало. Със сигурност ще се намерят много майки, които ще ви заклеймят за невежеството и ще споделят горчивия си опит, включващ ниски температури на терасата през зимата или пък твърде мокра вода през лятото.

При кой лекар да отида?

Последна точка в статията, но с умисъл. За да я запомните най-добре. Никога, по никакъв повод не ходете на лекар, който не ви е изрично препоръчан. Независимо дали става въпрос за пъпка на носа или сериозно заболяване. Ситуацията е подобна с хотелите и лекарствата. Има само един правилен избор и той е препоръчаният от мнозинството. Всичко останало си е на ваш собствен риск. Ако сте имали неблагоразумието да си запишете час при лекар, без да се допитате до други майки, непременно поправете грешката и то веднага. И при несъвпадение на имената обезателно се отпишете и прекарайте още поне месец в проучване при кого да отидете, докато проблемът ви се задълбочава. Докато правите проучване, може да използвате момента да попитате майките с какво да се лекувате.

Какво да правим при извънредни обстоятелства?

Ако ситуацията е много извънредна, паднала е бомба и внезапно всички групи на майки, в които членувате, са изчезнали, можете да направите нещо друго, но само в наистина много краен случай. Опитайте се да съберете нужната информация сами.

Примерно, не знаете адреса или телефона на Здравната каса. Потърсете в Гугъл и изенадващо може да се окаже, че там го има. Изненадващо, но на същото място, в ИнтернетЪТ, може да се намерят и листовките на всички възможни лекарства, ваксини и т.н., в които надлежно е описано как се дават и какви реакции могат да предизвикат. Зная, че не може да се вярва на тези мафиоти от фармацевтичните компании, но в някои случаи нямате избор. Както казахме, няма майки, до които да се допитате.

Ако пък сте взели умопомрачително абсурдното решение да пътувате с деца, или пък без деца, можете да потърсите информация из официалните сайтове на местата и държавите, които ще посетите, или пък да прочетете някой травъл блог, за да разгледате какво ви очаква на място или просто да си изберете дестинация.

За най-смелите

Можете да изпробвате този съвет за спешни ситуации и в не чак толкова спешни, ако решите да бъдете по-смели и сте уверени, че можете да понесете груповото заклеймяване от останалите майки. И сега тайно искам да ви призная, че съм го правила. Не, по-лошо – правя го постоянно. Всеки ден. Всеки час. Вярно, че не изглеждам с всичкия си, но пък на мен ми помага. Нали знаете – лудите са най-щастливи!


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram