Бебешки колики: как да преминем през тях, без да полудеем?

Ани и Адрианка, която плаче

Честито, имате си бебе. И, разбира се, колики. По статистика всяко четвърто или пето бебе има колики, но на практика аз почти нямам познати, чиито деца не са минали през този период. Та работата с коликите, постоянния плач и лошото настроение у бебето си е направо правило, а не изключение. И паралелно, с още по-голяма сила важи едно друго правило: бебето ще излезе от периода здраво и спокойно, но родителите, и най-вече майката, почти няма как да не излязат с трайни увреждания на нервната система, ако не и на друго.

Въобще не си въобразявам, че с някаква статия ще успея да помогна на всички да преживеят периода на бебешки колики по-лесно. И все пак ми се иска да споделя няколко неща, които може пък да помогнат на някоя мама или татко да остане с всичкия си, докато детето му расте.

Как да запазим спокойствие

Вече усещам как камъни летят върху мен, задето смея да изрека тази дума, която е забравена още преди раждането на детето. Разбира се, че съм чувала всички мантри как още със забременяването човек се променя изначално, пък като стане майка направо се превръща от жаба в принц или обратното, и нищо вече не е същото. И все пак, ако искате да избегнете сериозните емоционални увреждания в близкото и далечното бъдеще, опитайте да си припомните думата спокойствие. Ето няколко аргумента защо трява да сме спокойни, докато двумесечното ни бебе се превива от плач и болка, а ние сме изкупили всички капки от аптеката и нищо не можем да направим.

Мими с чаша вино в Шато Копса
Чаша вино винаги помага за доброто състояние на духа на майката

Коликите не са болест

Коликите причиняват болка на бебето, но в крайна сметка са част от растежа, не са болест и след преминаването на този период храносмилателната му система ще е по-зряла и готова за нови предизвикателства, а бебето пак ще е спокойно и щастливо. И за да не звуча съвсем теоретично, ето, сравнете този период с раждането, независимо дали е било естествено или оперативно. Пак преминаваме през един период на болка, в който останалите и да искат, не могат много да ни помогнат. Но всичко е за хубаво. И накрая остава хубав спомен и хубав резултат, който в момента реве, та се къса. И с коликите е горе-долу така, с тази разлика, че на бебето не му остава никакъв спомен, а също така при коликите нито някой му реже корема, нито му се разкъсват други части от тялото. Ще ме извините за натуралния израз.

Бебето има нужда от адекватна майка

И изпадането в нервна криза или депресия заради едни бебешки колики ни най-малко не се доближава до определението за здрава и адекватна майка. Така че, момичета, направете си едно хубаво кафе, ако ви се пие, изяжте един шоколад или нещо друго сладко или си сипете чаша вино и дишайте. Ще мине. Даже не е нужно да напъвате.

Щастлива мама – щастливо бебе

И да, продължавам с егоистичните идеи, заради които вероятно вече звъните в социалните да дойдат да ми вземат децата, защото съм ужасна майка. Но все пак. Погрижете се за себе си. Изкъпете се, нахранете си, ако трябва гримирайте се, ако това ще ви накара да се почувствате малко по-освежена, въпреки недоспиването и непрестанния плач на бебето. Може да прозвучи грубо, но ако бебето така или иначе не се успокоява, докато го държите, по-добре да го оставите да плаче в креватчето за 10 мин и да използвате тези минути да се погрижите за собственото си здраве, физическо и психично. Дълбоко се съмнявам тези 10 мин на ден да нанесат на детето някаква сериозна психическа травма.

Капки, чайове, баене и т.н.

Ако това ви кара да се чувствате по-добре и поне опитали се да направят нещо за детето си, ок – можете да му давате от наличните на пазара капки, чайове, разни други добавки или специални терапии против колики. Но както понякога и лекарите казват, всякакви подобни неща са повече за успокоение на родителя, че е направил всичко възможно. Та докато пробвате нови капки всяка седмица, коликите сами си минават. Разбира се, като новоизлюпена майка, и аз минах по този път с първото си дете. Сега с бебето просто чакам да минат и го разнасям в слинга, когато положението стане напечено.

Бебеносене

бебеносене през зимата
бебеносене през зимата

И аз не съм очаквала, че ще напиша подобно нещо, но определено помага. В слинговете сякаш има „копче“, с което бебетата моментално се успокояват. И работи много по-добре от обикновеното разнасяне на ръце. Нямам точно обяснение защо е така, но предполагам защото в слинга бебето е в още по-голям контакт с тялото на майката, отколкото ако го носят на ръце. И твърдението, че слингът помага безотказно за успокояване на бебета, не е само мое. Споделяли са ми го няколко познати, включително консултант по бебеносене.

Така че, ако нямате слинг, тичайте до най-близката библиотека за слингове и ергономични раници, където ще намерите и консултант по бебеносене и може рязко да намерите решение на доста проблеми с бебето.

И аз нямах грам опит с бебеносенето до преди 2 месеца, но точно библиотеката ми помогна. В София вече има доста такива, а и някои изпращат по куриер, така че не е толкова трудно да вземете слинг под наем за седмица или месец-два. Аз лично посещавам библиотеката Wrap Your Heart в кв. Редута. Ако ходите, предайте поздрави на Марина от мен 🙂 Но ако не ви е удобно, има и много други.

Още за моя опит с бебеносенето може да прочетете в статията ми Бебеносене за начинаещи.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram