Как се подготвяме за бебе номер 2?

Ани е много ентусиазирана от принадлежностите на малката си сестричка

Или може би е по-редно да се каже дете номер 2, защото първото вече не е бебе. Или пък не е много коректно да си номерирам децата. Не знам, може и така да е. Но да се върнем на темата – второто ни дете с Андрей би трябвало да се появи някъде през ноември, дотогава има месец и може би е време нашата подготовка за бебе да започне. Аз, обаче, май не съм от типичните бременни жени и още не съм започнала, ако изключим създаването и износването на бебето, което засега върви успешно. Но по останалата подготовка действам доста прагматично, може би леко безотговорно, но пък се чувствам някак спокойна и не намирам никаква причина да се панирам и заривам с дълги списъци, като при първата бременност.

За радост, паника и натрапчиви мисли, че нищо не е готово, няма и у Андрей и за момента съвсем спокойно и лежерно си чакаме бебето и обсъждаме от време на време какво още ни е нужно за него. Та ето как върви „подготовката“.

Количка

Количка – имаме от Ани. Така и не успях да я продам, след като спрях да я ползвам. И си стои изпрана и опакована, очаквайки и второ бебе. Много си я обичам и е страшно удобна, така че ще си я бутам с радост. За протокола – тя е полска, BabyDesign Lupo, модел 2014. С помпащи гуми, бута се много леко и се разглобява страшно лесно, въпреки че самата количка е доста тежка. Никога не съм пукала гума, а не съм от пазещите майки.

Легло

Това ни бе една от големите чуденки. Не защото не можем да купим още едно легло, а защото няма къде да го слагаме. За момента имаме временно решение – приятели ще ни дадат назаем маломерно легълце, което ще свърши работа за първите 6 месеца. После като порасне малката девойка, ще му мислим за преустройство.

Разни технологични неща

Слагам ги в общ списък, понеже във форумите, сайтовете за майчинство и сайтовете на болниците ще намерите какви ли не идеи за техника „от първа необходимост“, които са „задължителни“ за едно бебе.

Но равносметката от първата бременност е, че стерилизатора го ползвах до към третия месец, и то без периодите, в които сме пътували (аха, пътували сме и с бебе на под 3 месеца, и то неведнъж, при това посред зима). Бяха ми дали назаем устройство за топлене на бутилки на водна баня – и това е ползвано има-няма 10 пъти. Помпа за кърма си имам електрическа от предната бременност. Бебефон преди ни бяха дали назаем, сега май няма да ползваме – и без това апартаментът ни е малък, а когато не сме у дома и трябва да оставим детето само в стая, ползваме мобилните си телефони с видеовръзка. За друга техника май не се сещам, явно не ни трябва.

Дрехи и текстил

Някои от новите дрехи на малкото бебе

Нямаме някакви сантиментални чувства към дрехи и винаги сме прагматични. Затова е дрехите на Ани много бързо ги прехвърлихме към приятели с по-малки бебета. Вероятно сега част от тях, или пък дрешки от други деца, ще се върнат към нас. Нямаме нищо против този „кръговрат“. Наскоро купих 6-7 бодита за общо 12 лв от една разпродажба и това са част от новите дрешки. А също така и ми подариха няколко невероятно красиви комплектчета, които най-вероятно ще ползвам за изписването. И това е май с дрехите. Да не забравяме, че едно малко бебе изобщо не се интересува колко модерни и нови са дрехите му, стига да му е удобно. Когато и майка му мисли по този начин, положението е ей такова.

Козметика, шишета, разни други принадлежности

Тъкмо по едно време бях решила все пак да видя списъците с бебешки неща и да взема да напазарувам нещо, и проблемът се реши радикално и положително. Просто се сдобих с невероятната Tsuky Baby Box, в която има буквално всичко необходимо за първите месеци на едно бебе. Включително качествени дрешки, прекрасна козметика на Bioderma, шише, биберони и още някои аксесоари на Nuk. Също така одеялце и чаршафи и още няколко неща и май нямам нищо останало за купуване.

Остава да си спретна багажа за болницата и да ходя да раждам. А Андрей, за съжаление, няма да бъде дарен за втори път с ергенски живот, докато мен ме няма у дома, защото вече си имаме Ани. Но пък няма да го карам да се занимава с неща като купуване, пране и подготвяне на бебешки неща, което е далеч по-досадно от гледането на Ани.

А ако се чудите как протича моята втора бременност и защо не съм откачила на тема подготовка за бебе, вижте тази статия и се позабавлявайте.