Столче за кола – за Бога, използвайте го!

Бебе Адриана в столче за кола тип кошница

В тази статия няма да има ирония или сарказъм. Или съвсем мъничко, колкото да подчертаят някои наболели истини. Като цяло ще е сериозна, защото тези дни, покрай лични покупки, се присетих за една много сериозна тема и съм яхнала метлата. Иде реч за пътуване с деца в автомобил, детски столчета за кола и най-вече тяхната употреба и неупотреба.

Столче за кола – трябва ли ми наистина?

Ама вие бъзикате ли се с мен? Моля да ме извините. Надявам се, че сред четящите няма хора, които си задават сериозно такъв въпрос. Обаче съм попадала на индивиди, които сериозно се питат такива неща. И ако случайно и вие попаднете, умолявам ви, пратете им тази статия. Ще съм ви благодарна до края на живота си.

Та, кому е нужно столче за кола за новороденото бебе или пък 3-годишното дете? Като цяло, и аз се чудя на вас за какво ви е да се возите в автомобили с удобни седалки, предпазни колани и въздушни възглавници? Не може ли просто всички да се мятаме в ремаркетата на някой камион и да се търкаляме като тикви по завоите? Предполагам, че едно такова ремарке ще излезе доста по-евтино, отколкото нов автомобил с всичките му там системи за комфорт и безопасност. Или по едно магаре с каруца и сме готови.

Но все пак, ако, драги родители, сте решили да се сдобиете с автомобил по нужда или просто за личен комфорт, е задължително, а не пожелателно, всички живи същества от човешкия род, пътуващи в него, да пътуват комфортно и най-вече безопасно. И като автомобилът няма вградено столче за кола за деца, следва да се сдобиете с такова преди превозването на малолетни в него.

Има ли нещо ясно?

А как сме пътували едно време като е нямало колани и столчета?

По гореописания начин – като натоварени в ремаркето на камион, подобно на тикви или картофи. Впрочем, за обезопасяването на превозваните товари също си има правила, така че и картофите като цяло не следва да се търкалят своеволно на всеки завой по всички краища на превозното средство. Но, така де, за радост, системите за безопасност при пътуване сериозно са се развили през последните десетилетия. И дори са влезли в законодателствата по цял свят. Разбира се, може да си мислите, че това е в интерес единствено на лобито на производителите на столчета за кола и други подобни щуротии. Е, вярвайте си в каквото искате. Ваш е изборът, ако предпочетете да пътувате в ролята на тиква.

Ама аз държа детето здраво в ръце, то е обезопасено. Аха, точно така. И при сблъсък мама стиска детето, залепя нос на предното стъкло или предната седалка, а детето услужливо играе ролята на възглавница срещу твърдата повърхност. Безспорно, много добър защитен метод. За майката. Възглавницата.. хайде да не задълбавам в черния хумор.

Ама той шофьорът е много добър и внимателен, няма да се блъсне. Убедена съм, че и приятелят на бременната в 7-мия месец моя съученичка, която загина при катастрофа на АМ Тракия през лятото на 2018, е бил добър и внимателен шофьор. И тя вероятно е взела мерки за безопасно пътуване. И все пак ги блъснаха. Някой друг. Понякога не зависи от нас. И е добре да сме положили максималните усилия да се защитим от такива неща.

Какво да правя, когато детето не иска да стои в столчето за кола?

Ани недоволства, докато се вози в столче за кола
Ани недоволства, докато се вози в столче за кола

Не искам да хейтя никого, но причините едно дете да не иска да си стои в столчето за кола могат да са до голяма степен свързани с поведението на родителя.

Ако от новородено сте предпочели да го държите в скута, вместо в полагаемото се столче, е твърде вероятно на 1 г. да не иска да стои само.

Ако родителят не си закопчава колана и не дава личен пример, че трябва да се пътува с определени обезопасителни мерки, няма начин детето само да се досети да си сложи колан и да седне в столче.

Ако детето по някаква причина не е на кеф или скучае в столчето и пищи и всеки път се съгласявате да го вземете на ръце и забавлявате, вината пак не е на детето.

Не съм чула да се умира от продължителен плач или недоволство. Изразът „умирам от яд“ е нереалистичен, дълбоко вярвам в това. Но не намирам смисъл да коментирам ежедневните инциденти с автомобили по световните пътища, не само българските, при които загиват хиляди хора.

Защо да си купувам столче, като пътувам рядко?

А защо имате бански, като ходите на море веднъж в годината? Не може ли дибидюс? Какво толкова може да стане?

Единственият смислен довод да не притежавате столче за кола е, ако нямате автомобил. Във всички останали случаи, дори да е веднъж годишно, трябва да осигурите столче за кола от съответната категория за обезопасяване на детето ви. Може да не си купувате, можете да наемете или вземете назаем, ако наистина става въпрос за толкова редки случаи. Но прочетете пак за тиквите и картофите и намерете начин да возите детето си, както е безопасно за него.

Какво, ако нямам столче за кола?

Май темата за безопасността я разкостих. Не, че не мога да дам и още хиляда примери, но все си мисля, че става ясно какво имам предвид. Но ако случайно рискът да си потрошите детето по време на пътуване не ви плаши чак толкова, да ви кажа и една друга опасност – законът.

По закон всички деца под 150 см трябва да се превозват в столче от подходяща категория, като тези на възраст под 15 месеца трябва да са обратно по посока на движението. Причината за ръста е, че коланите на автомобилите са пригодени да защитават адекватно пътници над 150 см. По-ниските могат да се изплъзнат или коланът да ги нарани при сблъсък. Законът не изисква пълнолетни лица под 150 см да се возят в повдигаща седалка, но от гледна точка на безопасност, това е силно препоръчително.

Глобата за нарушение на тези правила е 50 лв. Тук вече побеснявам – наистина е смешно малка! Но честито на всички, които са решили да пътуват без столчета. Пътувайте си спокойно, що ще давате 100 лв за столче, като глобата за возене без такова е 50?

Колко струва едно столче за кола?

Цените са в много широки граници и честно да си призная, невинаги ниската цена е еквивалент на нискокачествено столче и обратно. Въпреки че, както в много други пазарни случаи, по-скъпото столче има голям шанс да е по-качествено и ефективно, както и удобно.

Но тук няма да ви изброявам по какви критерии да си изберете столче за кола на детето. Има евтини, има скъпи. Всеки си преценява какъв бюджет може и иска да отдели за това. Цените варират от 100 лв (може да има и по-евтини, всъщност), до над 1500 лв. Сигурно има и за повече. На мен, лично, винаги ми светва лампата за най-евтините предложения на пазара и обикновено ги изключвам като опция при проучванията какво столче за кола да си купя. Но ако имате автомобил за 100 000 лв, предполагам, че ще можете да си позволите и малко по-скъпо столче, което ще ви донесе повече спокойствие и безопасност за детето.

Ако наистина бюджетът ви е ограничен, потърсете опции да се сдобиете с някакво столче, дори да не е ново. Не пътувайте без столче. Не искам да се меся в личните финанси на никого, но щом притежавате автомобил и го карате, вероятно си плащате ежегодната Гражданска отговорност, която е средно 280 – 300 лв. Всяка година. За Бога, намерете 100-200 лв за столче за кола, което ще ползвате поне няколко години!

Ти ли ще ми казваш какво столче за кола да си купя?

Не, разбира се. Всеки има право да избере да е тиква. Или картоф. Или пък морков. Или пък той да си пътува като човек, но децата си да третира като зеленчуци. Те, впрочем, са по-скоро сравними с плодове. Доста по-меки и уязвими от картофите.

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram