Кокосово капучино (или кокосово лате)

Кокосово капучино (кокосово лате)
Кокосово капучино (кокосово лате)

Извинявам се предварително, че не ви пускам вдъхонвяващи снимки как се будя от слънчевите лъчи в луксозния си дом, където всичко е в лак и дантела, а Андрей ми сервира кафето и закуската в леглото. Пътят към кифленията инфлуенсърството е бавен и труден и още не съм стигнала до това високо стъпало. И все пак се опитвам.

Примерно, снимам си кафето и закуските и ви ги пускам на сторита в инстаграм. А днес ще направя още една стъпка (за всички, които пожелаха) – ще ви споделя как си правя сутрин кокосово капучино. Е, не е като да направя цяло видео за сутрешната си рутина и да изнеса 15-минутна лекция за четката си за зъби, но е някакво начало.

[info]Само да предупредя всички баристи и професионалисти в правенето на кафе и капучино, както и всички любители на капучиното, които се нервят на лаиците, за които капучино е равнозначно на мляко с кафе, да не четат. Или поне да не се нервят много. Тази рецепта за кокосово капучино се нарича така, защото не съм измислила друго име. Съзнавам, че технологията много не отговаря на истинското капучино (теоретично познавам технологията на капучиното, на практика не съм голям майстор). Но това е моят малък сутрешен лукс, който често пъти ми дава мотивация да свърша всичките останали неща, които трябва да свърша, преди да стигна до кафето. [/info]

Как се прави кокосово капучино (или по-скоро кокосово лате)?

Необходими продукти:

50 мл кокосово мляко от консерва (може и от кутия да стане)

50 мл еспресо (или каквото кафе пиете, по-късичко, по италианския стандарт е 25 мл)

Как приготвям кокосово капучино

Пак уточнявам, обяснявам как аз го приготвям всяка сутрин у дома 🙂

Кокосовото мляко се сипва в чашката, в която ще се прави капучиното, и се затопля на микровълнова фурна около 30 секунди, почти до завиране. Ако спазваме истинската технология на капучиното, би следвало да поставим млякото в каничката и да го затоплим и разпеним на котлона или на дюзата за пара на кафемашината. Но моята дюза за пара не работи добре, а за 50 мл мляко не ми се занимава с котлона, защото половината ще остане по съда, в който го топля.

Когато млякото се затопли, има голяма вероятност само да започне да се пени. Аз си създавам допълнителна пяна с машинката за фрапе (2 лв от Икеа). Отново нищо общо с технологията на капучиното, но бърз и чист вариант. Ако ползвате дюзата за пара, просто си правите желаната пяна с нея.

И последна стъпка – добавяне на кафето. По класическата технология, първо се сипва кафето най-долу в чашата, след това мноооооого внимателно се изсипва млякото, течната му част. Пазите пяната, така че да остане последна и да застане най-отгоре на напитката. В моя случай, за да не цапам много съдове, си пускам еспресото от машината директно върху разпененото мляко.

За да сме политически коректни към истинското капучино, нека да отбележим и стандартните пропорции от съставките. В Италия традиционно капучиното съдържа 25 мл еспресо, а млякото и пяната са в равни пропорции, допълвайки чашата до горе. Чашата е обикновено 150 – 180 мл. Извън Италия, популярното съотношение на трите пласта е 1:1:1. На моето капучино е.. както дойде. Но се старая да го докарам горе-долу до толкова – при разпенването млякото увеличава доста обема си.  

Кокосово лате

Използвам израза лате, защото гореописаната технология повече се доближава до тази на кафе лате или лате макиато. И в двата случая кафето се изсипва върху вече разпененото мляко. А една от основните разлики между лате и капучино е количеството мляко – при разновидностите на лате то е доста повече и латето е по-скоро мляко с малко кафе. Ако  предпочитате такъв вариант, спокойно можете да използвате същата рецепта, но с повече мляко.

Защо кокосово капучино, лате или каквото там е?

Преди няколко месеца почти случайно, след проби и грешки, открих, че явно организмът ми не е фен на млечните продукти. И почти ги изключих от менюто. Прясното мляко изцяло съм заменила с кокосово (ползвам от консерва от Лидл, защото е най-изгодно) и с кокосовото мляко правя напитки, кремчета, кексове, палачинки, шейкове, смутита, и всичко останало, където би следвало да се използва прясно краве мляко. Но за тях ще пусна рецепти друг път, и само ако искате.

Приятно капучинстване!

Кокосовото капучино или лате се комбинира чудесно с всевъзможни десерти, а аз най-често правя Безглутенов кекс, Безглутенови меденки или пък Безглутенови палачинки – рецептите са в линковете!

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram