Най-безумните продукти за бебе, които можете да си купите (а може би дори използвате?)

Най-безумните продукти за бебе
Най-безумните продукти за бебе

Като майка на бебе, следяща отблизо живота в социалните мрежи, и аз не мога да се размина с рекламите на бебешки продукти с най-разнообразно предназначение. Явно изкуственият интелект на Фейсбук не е чак толкова напреднал, че да установи какъв хейтър и нерелевантен потребител съм. Та производителите и търговците на бебешки стоки продължават да пръскат едни луди пари, облъчвайки ме. А аз не стига, че не си купувам нищо, но сега ще взема и да нахейтя някои от най-шашавите реклами, които ми се показват пред очите.

В тази статия ще ви споделя за няколко безумни, според мен, продукта, предназначени за бебета и малки деца. Някои от тях съм виждала в употреба. За съществуването на други научих от рекламата, която дълбоко обогати моята потребителска култура. А на трети съм попаднала съвсем случайно, докато търся нещо друго. И така са се запечатали в паметта ми, че не мога да ги забравя и да не ги споделя.

И за да има повече съспенс, ще започна класацията отзад напред – от тези, които най-малко ме смущават и намирам за почти приемливи. Четете до края за черешката на тортата.

8. Обувки за бебета

Бебешки обувки с токчета
Бебешки обувки с токчета

Макар да съм виждала многократно миниатюрни бебешки крачета, напъхани в обувки, продължавам да не схващам идеята на това упражнение. Почти съм склонна да приема употребата на меки „ботушки“, които са си по-скоро чорапки, терлички или както ги наречете, в случай че някоя майка, или по-често баба, много се тревожи бебенцето да не измръзне при този студ от 20 градуса навън. Но обуването на бебе, което е много далеч от прохождането си, с оформени обувки с токи, ципове или връзки, ми изглежда твърде странно. Да не говорим колко безумно трудно е да обуеш обувки на малко бебе. Откъде знам ли? За съжаление и на мен са ми подарявали подобни щуротии и поне веднъж съм пробвала да ги поставя. А наскоро попаднах и на бебешки обувки с токчета.

7. Каска/наколенки за пълзене и прохождане

Каска за прохождане за бебе
Каска за прохождане за бебе.

Напълно съгласна съм, че периодът между 6 месеца и стабилното прохождане на бебето е инфарктен за родителите, особено за майката, която умира от страх детето да не си разбие главата на всяка крачка. Но някъде след третото цапардосване на главата, докато бебето още се учеше да седи, а не да ходи, претръпнах и видях, че тази работа не става толкова лесно. В момента 9-месечната Адрианка пълзи в несвяст и се изправя на всичко, на което успее, и пада и си чуква главата в нещо между 10 и 20 пъти на ден. Дали не трябва да ѝ сложа каска? Като една ужасна майка ще призная и че детето лази навсякъде и си драска коленете, защото и наколенки не съм сложила.

6. Колан за прохождане

Колан за прохождане
Колан за прохождане

Макар и това да е доста популярен аксесоар, който се рекламира като спестяващ навеждане и болки в гърба на родителите, все още аз лично не мога да приема разхождането на детето на каишка. Вярно, че на тази възраст то е далеч по-безпомощно и в същото време опасно за себе си и околните, отколкото което и да е куче/прасе/пор/какъвто друг любимец имате, но все пак си мисля, че като сме от един и същ биологичен вид и имаме роднинска връзка по първа линия, е редно да се третираме едни с други като такива. И ми се иска също да отбележа, че ако водите примерно 5-годишно дете на каишка, или видите мъж да води жена си на каишка, това непременно ще се сметне за извратено и случай на насилие. Не виждам основателна причина това да не важи за дете на 1 година, примерно.

5. Creepy спомени

Тръпки ме побиват от подобни сувенири - отливка от бебешки крак и ръка
Тръпки ме побиват от подобни сувенири

С риск да наруша душевния баланс на всички романтички, които се умиляват и разплакват от нежност от вида на пазена 30 години бебешка коса, отпечатък от ръце/крака или пък замразен наакан памперс, ще отбележа за пореден път личната си неприязън към подобни неща. И докато изброените дотук съм склонна да приема (без памперса, него си го измислих), че може да са мил спомен за някои и няма да ги хейтя, съм срещала и доста по-шашави идеи за запазването на спомените от бременността, раждането и първите месеци на детето. Като бижута от кърма или от плацента. Ще ме извините, но съхранението на телесни течности или друг биологичен отпадък ми се вижда много creepy. Сещам се и за други телесни течности или отпадни продукти от човешкия метаболизъм, които теоретично сигурно също биха могли да бъдат съхранени, но не ми се иска да си го представям.

4. Кош за памперси

Кош за памперси
Кош за памперси

Не съм най-еко ориентирания човек, но кошът за памперси наистина ми идва too much откъм престараване при подготовката за бебе. Честно, не схващам с какво памперсите са толкова по-различни от останалия органичен отпадък, който изхвърляме ежедневно, че трябва да се пазят в отделен кош, че и разделени в индивидуални торбички. Така или иначе не са най-екологичния отпадък и отиват в графата почти невъзможни за рециклиране. Трудно ми е да приема и съображенията, че това специално съхранение е нужно за избягване на миризмите, които се носят от тях. Мисля, че в отпадъците на едно домакинство се намират и други все така неприятно миришещи неща, за които решението просто е често изхвърляне.

3.. Предпазител за кръст

Предпазител за кръст - още се чудя за какво точно служи
Предпазител за кръст – още се чудя за какво точно служи, но има какви ли не продукти за бебе

На това приспособление попаднах случайно в един сайт и честно казано, още не схващам каква му е функцията, макар да прочетох описанието няколко пъти. Не съм чувала за изискване от специална поддръжка на кръста на бебето, дори като новородено – аз лично на моите съм внимавала само с главата през първите 1-2 месеца. И като цяло не виждам смисъла в подобна свръхпротекция – ясно е, че малките бебета се държат по-внимателно, защото нямат мускулен тонус, костната им система е неукрепнала и т.н. Но чак да ги увиваме в поддържащи приспособления ми идва в повече.

2. Парфюм за бебета

Бебешки парфюм
Бебешки парфюм

Дълго се чудих дали това да е продуктът, който да оглави класацията ми на най-безумните продукти за бебета. И все пак не – имам си друг фаворит. Но парфюмът за бебета получава заслуженото второ място. Още се чудя с каква цел някой би използвал такъв продукт – да убие комбинираната миризма на мляко, телесни течности и козметика, която се носи около едно бебе, или да я подсили?

1.Протектор за пишка

Протектор за пенис - моят фаворит сред най-безумните продукти за бебе
Протектор за ..

За моя вероятно радост, не съм майка на момче (засега) и никога не съм се сблъсквала с терзания как да опазя най-ценното му, или поне това, което ще му е най-ценно през целия му съзнателен живот. Може би ако имах момче, щях да разбирам. Но в този прекрасен момент това оглавява моята лична класация на най-безумните продукти за бебета, които се продават в България. В единствена защита на посочения продукт ще кажа, че съм чела и чужди класации на безумни продукти за бебета и съм попадала дори на по-странни. И все пак – наистина ли пишката на едно бебе има нужда от такава сериозна защита? Мисля че майките на момичета трябва сериозно да се замислим за гащички с катинарче.

Подготовка за бебе – как да запазим разсъдъка си и да се сдобием само с необходими продукти за бебе?

Ако раждането на бебе ви предстои, но се опитвате да запазите здрав разум и да се предпазите от купища ненужни продукти за бебе, които ще ви предложат тук и там, може да прочетете за моя опит с второто дете преди година. Почти всички проблеми си реших с Tsuky Baby Box – кутията за бърза и лесна подготовка за бебе, която съдържа на практика всичко необходимо за първите месеци на едно новородено. И си спестих много разходки по магазините и избиране в огромното море от продукти за бебе. И до днес си ползвам много от нещата от кутията. Единствено съжалявам, че тогава не бе готова версията с кутия за сън, иначе бебето ми обезателно щеше да спи в нея.

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram