Наръчник за инфлуенсъри

Как да стана професионален инфлуенсър

Как се става инфлуенсър - пример във Варшава, Полша

Поради зачестилите случаи на буквално и сериозно възприемане на написаното в тази статия, както и в тази , се намерих принудена да обясня, че това е сарказъм. Нищо друго, освен сарказъм. Всички изброени практики и казуси са олицетворение на това, срещу което се боря и което намирам за повърхностно, безсмислено и упадъчно. Ако сериозно се вълнувате от отговора на въпроса „Как да стана инфлуенсър?“, то прочетете другата ми по-сериозна статия. Тази тук пък е супер забавна, затова прочетете я, посмейте се и правете точно обратното на написаното.

Всяка прилика с истински лица и практики е случайна. Дълбоко се надявам да не ме вземете за инфлуенсър след тази статия, но съм готова да поема риска. Защото това, скъпи мои, е една много важна тема. Това е ключът от палатката към една успешна инфлуенсърска кариера, почти като тази на моя любимец Котаракът Румен, едно от най-вдъхновяващите ме местенца в интернет. Но да започваме по същество, защото, убедена съм, нямате търпение да прочетете този своеобразен Наръчник за инфлуенсъри и да се впуснете в дълбоките води, които ще ви осигурят безплатни червила, чанти и дъвки до края на живота ви.

Стъпка едно: Искам да стана инфлуенсър

Какво ще рече това? Да започнем по-отдалече. Хубавата българска дума инфлуенсър идва от influence, което на английски означава „влияя“. Тоест, искам да стана някой, който ще влияе на останалите. Сега да видим как става тази работа.

Old-school инфлуенсър

Като един малко по-възрастен от средностатистическия инфлуенсър човек, искам да ви споделя няколко неща. Да, благодаря за комплиментите, на почти 33 години съм, но знам, че изглеждам по-млада. Не знам това какво отношение има към темата за инфлуенсърите, но да си кажа. Та, имам някакви спомени от онези далечни смутни времена, че и тогава е имало хора, които с мнението и поведението си влияеха на околните. Не им викахме инфлуенсъри, защото да влияят не им е била основна цел в живота. Повечето бяха писатели, политици, журналисти, актьори и хора с разни други професии, постигнали нещо повече от околната маса. Та и затова влияеха, защото повечето хора им се възхищаваха за постигнатото и искаха да станат като тях.

Не, че днес тези хора са изчезнали. Но пак не им казваме инфлуенсъри, защото те продължават да са си актьори, писатели и т.н. Как да станем инфлуенсъри като тях няма да обяснявам – то е лесно. Ставаш адски добър в нещо, изобретяваш нещо, постигаш нещо повече от другите, правиш нещо социално значимо и хората започват да ти се възхищават и вълнуват от твоето мнение. Лесно, нали?

Съвременният инфлуенсър

Това, обаче, в последните години се възприема за доста остарял метод за придобиване на инфлуенсърска известност и масово е изместено от професията инфлуенсър, за която ще ви разправям днес. Ми така де, и то било професия като всички останали, чувала съм. И понеже явно е много тренди професия, реших и аз да се поразровя и да видя как стават нещата. Пък току вижте съм прокопсала като инфлуенсър.

Стъпка 2: Стани известен, защото си известен

Както посочихме по-горе, да си съвременен професионален инфлуенсър съвсем не е нужно да отговаряш на описанието „човек, който е постигнал нещо и останалите му се възхищават“. Даже, както казахме, тази работа е доста остаряла. Въобще, кому е нужно да е известен с нещо друго, освен с това, че е известен? Важното е да си известен.

Пътят към известността

Първа стъпка към постигането на тази цел е, разбира се, да станеш известен. Или поне останалите да си мислят, че си такъв. Един от най-популярните начини е да си създадеш профили във всички социални мрежи, които се сетиш, и да започнеш да се сприятеляваш или да следваш максимален брой хора. Въобще не е нужно да ги познаваш. Даже не е нужно да са истински хора. Има предостатъчно платформи, които осигуряват покачване на броя последователи срещу заплащане. Примерно, 2 лв за 60 последователи. За има-няма 200 лв ще се сдобиете с цели 6000, а ако сте решили сериозно да станете инфлуенсър, може да си позволите да инвестирате 1000 лв и ще се сдобиете с престижните 30 000 последователи. Добре де, числата са примерни, не съм си купувала, но по общи наблюдения някъде там вървят цените.

Ако все пак нямате бюджет за инвестиране, пробвайте първия начин – тоест сприятелявайте се с хора на поразия. Така или иначе накрая „клиентите“ ще гледат колко хора следват вас, а не колко следвате вие, така че няма проблем съотношението да е 1 към 10.

И така, да приемем че сте комбинирали двата метода и сте събрали поне 2000 последователи (много от минаващите за инфлуенсъри и толкова нямат). Честито, вече сте инфлуенсър!

Вече съм инфлуенсър!

Стъпка 3: Как да живеем и работим като инфлуенсър

Е, след като вече сте станали инфлуенсър, може би се замисляте над въпроса „И сега какво?“. За съжаление, в повечето случаи безплатните продукти не идват съвсем сами по пощата и се налага все пак да общувате с разни ПР и маркетинг агенции или брандове, които да убедите, че сте инфлуенсър. Не се тревожете, като си покажете броя на последователите и новите силиконови устни и нагласена прическа, е много вероятно да ви повярват. Само трябва да ги намерите.  

Съдържанието

В това време, не пропускайте да обиколите всички молове и магазини за маркови дрехи, каквито си мечтаете да потекат безплатно към пощата ви, и да се снимате в тях. Има шанс почти да убедите някой от маркетинг отделите на въпросните брандове, че работите с конкуренцията и обезателно трябва да започнат да работят с вас на момента. Разбира се, не си струва инвестицията наистина да си купувате въпросните дрехи или каквото там сте харесали да снимате. По-добре ги налейте в още последователи.

Ако все пак много, ама много ви се доработи, спрете, починете си и ще ви мине. В краен случай си направете блог. Не, че всички инфлуенсъри имат блог, но някои го намират за по-престижно. Ако ви мързи, не се занимавайте – вилнейте си в социалките и да не ви пука.

Как да работим с клиентите

Когато най-после някоя агенция или бранд ви предложи колаборация, не пропускайте да демонстрирате колко голям инфлуенсър сте. Гледайте да не се съгласявате на съвместна работа само и единствено на бартер – в крайна сметка истинските инфлуенсъри живеят от това. Също така, не си позволявайте да пуснете повече от договорения с бранда минимум като брой постове или съдържание – все пак не трябва да ги учим все на промоции и безплатни неща, нали така?

Стъпка 4: Проблемите на един професионален инфлуенсър

Който играе, пИчели, който не играе, не пИчели, нали така? Разбира се, че като сте професионален, full-time инфлуенсър, ще се сблъскате с някои много сериозни проблеми. Ето, ще ви споделя тук някои от тях, но ми е ясно, че далеч не са всичките. Чувствайте се свободни да споделите и други, които ги няма в статията.

Другите инфлуенсъри имат по-хубави снимки

Е, поне някои от тях. Да, за съжаление някои инфлуенсъри са вложили малко повече ресурс във визуалното си съдържание – и откъм финанси, и откъм време. Примерно, инвестирали са в хубави фотоапарати или поне телефони. И също така са отделили малко време, за да добият основни познания по фотография. Светлина, кадриране.. говори ли ви нещо? Е, на някои им говори. Но нищо, вие не се притеснявайте толкова. Все пак някой ден ще си купите същата като тяхната камера и снимките ви направо ще засенчат техните.

Техниката винаги е най-важното за хубавите снимки
Техниката винаги е най-важното за хубавите снимки

Другите инфлуенсъри пишат различно

Да, за съжаление, искаме или не, все още се налага поне частично да се изразяваме чрез писмен текст. Дори да е едно изречение под снимка, пак се налага да го напишем. Зная, зная, че някакви сноби може да ви направят забележка за правописа. И че не можете да ги убедите, че той няма никакво значение, тъй като 99 % от аудиторията ви и името не може да си напише. Решенията са две. Или да се научите да пишете грамотно, или да минете на видео. Второто, обаче, е нож с две остриета, особено ако говорите меко.

Другите имат интересен живот и имат какво да показват, а моят е скучен и няма какво да показвам

Мда, за съжаление, колкото и неприятно да е, в инфлуенсърската професия се налага да вмъкнем нещо, наречено креативност. Какво е това? Така е, сложна е думичката. Но в общия случай се изразява в това да можеш да пресъздадеш дори най-баналната ситуация или продукт така, че да изглежда супер интересно. Примерно, да напишеш статия на тема как си миеш зъбите сутрин и тя да изглежда интересна. Или с какъв препарат переш дрехите.

Е, някои инфлуенсъри почти го нямат този проблем, защото в ежедневието си правят предостатъчно интересни неща. Примерно ходят на работа. Срещат се с нови клиенти и партньори, научават нови неща или си тренират мозъчните гънки като разрешават ежедневни казуси и конфликти. Но да припомним, че те не са истински инфлуенсъри, защото инфлуенсването не им е основна дейност. Та нека се разграничим от тях и да ходим да мислим как да представим по интересен начин любимия си прах за пране.

Ако съвсем не можете да измислите какво да публикувате, селфи с децата/кучето/котката винаги върви
Ако съвсем не можете да измислите какво да публикувате, селфи с децата/кучето/котката винаги върви

Стъпка 5: Какво да направим, ако кариерата ни на инфлуенсър не процъфти?

Съвет номер едно: не се отказвайте. Прозвънете и пишете на всички ПР и рекламни агенции, на които се сетите, както и на маркетинг отделите на всички брандове, които се сетите. Не е нужно да са във вашата сфера. Дори акумулатори за коли да рекламирате, пак е по-добре от нищо. В краен случай, ако започнете сериозно да закъсвате с финансите, намерете си работа. Разбира се, временна, докато инфлуенсърската ви кариера потръгне. Току виж е потръгнала именно заради това, че сте си намерили работа.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram