Как да стана инфлуенсър – този път сериозно!

Как да стана инфлуенсър - Мария Андреева Movenpick Маракеш
Това съм аз, а тези макарони са ми подарък

Създадох този блог не за да се правя на известна и да намазвам с подаръци и покани за събития като инфлуенсър, а чисто и просто да си пиша собствените си щуротии и мисли по злободневни теми, които Андрей обяснимо не ми дава да пиша в другия ни блог (който си е за пътувания). И въоръжена с ирония, сарказъм и речников запас на килограм, си пишех и пусках статии и статийки една след друга. И си представях как аз си пиша, а после с шепа приятели и тук-там непознати последователи си коментираме и се забавляваме взаимно, осъзнали кои са по-важните неща в живота. Работата обаче не стои точно така. Или поне не само.

Между тези забавни в моите очи статии е и тази с име Наръчник за инфлуенсъри. Но макар да се радвам на трафика, който тя ми прави в блога, с всеки ден повече се нервирам от две неща. Първо, че това е сигурно най-четената статия. И второ, че от няколко десетки ключови думи, по които моите статии се появяват в Гугъл, първите 20 са по темата „как да стана инфлуенсър“. А, и трето има. Немалка част от попадналите са прочели статията и дори не са схванали сарказма и иронията. Даже ми пишат съобщения и коментари да ме питат за съвети, съвсем сериозно.

Хора, сериозно ли, това ли ви е мечтата в живота? Това ли е зорът на масата търсещи в Гугъл на български? Приемам, че може би съм поизостанала и явно целите и разбиранията ми малко са поостарели. Но този случай, за да не изглеждам като някаква стара задръстена лелка, дето все повтаря „Ех, днешната младеж за нищо не става“, ще ви напиша списък с напълно сериозни съвети за вашата инфлуенсърска кариера.

И само да уточня, че аз НЕ се имам за инфлуенсър. Имам си достатъчно други професии и дипломи и инфлуенсър не ми звучи като най-престижното нещо, което бих могла да бъда. Но сега сериозно. Как да стана инфлуенсър?

Измислете нещо ново

Може би и до вашите уши е стигнала новината, че повечето от успелите и известните хора са личности, които са измислили и създали нещо ново, нещо уникално, нещо интересно. И докато бягате от училище или лекции и повтаряте като мантра, че Стив Джобс също е напуснал университета, вземете и вие като него да измислите нещо толкова гениално и имайте топките да го развиете и да минете по неговия път. Във всички останали случаи, налягайте си парцалите над книгите и учете. Като ви хрумне гениалната идея и успеете да я реализирате, тогава давайте акъл и мотивирайте останалите как те да си постигат техните цели.

За тези, които вече са тръгнали по пътя към инфлуенсърството (тоест имат канали в социалките и пускат някакво съдържание с надеждата останалите да им го харесат), важи същото. По дяволите, измислете нещо ново! Или поне копирайте нещо от чужди блогъри и инфлуенсъри, което още не се е появило в нашите среди. Кому е нужно всички български блогъри, блогърки, инфлуенсърки и всякакви там индивиди с акаунти в социалките да пуснат едновременно пост с 10-те неща, които са си купили за есента. Или от Джъмбо. Или пък как си слагат чорапите сутрин и как им минава денят.

Хора, народът е гладен и жаден за нещо ново, нещо различно. Затова и моя откачен блог има читатели и те се увеличават, макар да не полагам почти никакви усилия да се занимавам с него. Хваля се, ето, вижте. Може да не съм открила топлата вода, но явно са малко тези, на които им стиска да пишат по този начин.

Намерете си истински последователи

Кому е нужно, като можем да си купим лесно фалшиви?

Разбира се, не е идиот който яде зелника, а който му го дава. И докато маркетолозите, маркетинг агенциите като цяло и останалите специалисти, натоварени със задачата да намерят правилния канал за  комуникация за брандовете, с които работят, харчат бюджетите без особена мисъл за ефективност, май няма значение дали последователите ви са фалшиви. И отговорът на въпроса „Как да стана инфлуенсър?“ е лесен – няма значение дори дали имате последователи. Полезно е да сте работили в маркетинга няколко години, да познавате всички в бранша и автоматично ангажиментите ще завалят. Само се чудя кой от хилядите нещастни клиенти, от които така безцеремонно се цоцкат пари, има полза от тази работа? И защо по дяволите това продължава да работи по този начин?

Но да се върнем на последователите. Ако все пак имате поне минимално самоуважение, ще ви стане ясно, че купените последователи реално НЕ са хора, които ви харесват. Така че, колкото и да си купите, хората няма да почнат да  ви харесват повече. Не можете да си купите уважение, схващате ли? Затова, върнете се на точка 1, измислете и създайте нещо готино и го правете. Със сигурност ще се намерят хора, които също го харесват и ще ви следят заради него. Никой от реалните последователи не се интересува колко други милиона ви следват вас. Защото все някога на клиентите с парите ще им светне лампата, че се наливат едни пари и подаръци от пусто в празно. И ще затегнат филтъра в посока ефективност, не отчитане на дейност.

Имайте малко самоуважение и филтър

Ако вече сте напреднали, създавате съдържание и дори имате клиенти и поръчки, най-искрено ви съветвам да се стараете да не загубите себе си между вариантите за печалба. Не бъдете всеядни. Никой не иска да изпусне допълнителен доход, но мислете за истинските последователи. Ако ви следват заради историите, които пишете за пътуване, дали ще се вълнуват, че някой ви е подарил прахосмукачка и вие сте длъжни да спамите с нея в продължение на седмица? Или ако искате да покажете по-висока класа и луксозен начин на живот, по дяволите, не се съгласявайте да рекламирате Джъмбо! Може и да плащат добре за текущата кампания, но все пак, имайте малко самоуважение!

И на нас са ни предлагали да рекламираме моторни масла, консерви със зелен боб и агенция за модели. Но нашият блог е за пътувания, фотография, ресторанти и вино и все още ни се намира някакво самоуважение и самодисциплина да не скачаме за всеки безплатен подарък или хонорар.

Как да стана инфлуенсър: Инвестирай в себе си

Ако сте готови да направите някаква инвестиция в кариерата си на инфлуенсър, започнете от себе си. Нали целта ви е Вие самите да станете известни с лицето си или това, което правите? И вместо да инвестирате в реклама на постове, които не вълнуват никого, бих посъветвала всеки да инвестира в себе си. И в подобряване на качеството на това, което прави.

Може да е чрез обучение, образование, придобиване на нови умения, може да е в подобряване на техниката и технологиите, които използвате. С две думи – подобрявайте продукта, не промоцията му. Не, че без маркетинг и промоция нещо е възможно – далеч съм от тази мисъл. Но излезте от собствената си клетка, спрете да мрънкате как конкуренцията ви прави по-хубави снимки и се запишете на курс, примерно, за да се научите и вие да правите поне малко по-хубави снимки. Не забравяйте и писменото съдържание. Ако по някаква причина грамотността ви куца, най-умното нещо е да си го признаете и да предприемете мерки. Ако не смятате, че можете да се научите да пишете правилно, намерете си коректор. Защото неграмотността се забелязва, при това не само от мен. А от мен гарантирано ще имате подигравки във всеки удобен момент.

Бъдете себе си

Дори да не смятате, че някои ваши черти ще се харесат на останалите и да се опитвате да ги прикриете, аз бих посъветвала всеки да гради онлайн образа си максимално близо до това, което е в действителност. Защото първо, фалшът си личи. И второ, все някога ще ви разконспирират, колкото и добре да се превземате. Е, ако целта ви е да бъдете фиктивен герой или клоун, заповядайте. Наистина ми се струва по-оригинално, отколкото да бъдете посредствено момиче, което пазарува от Джъмбо, но си прави блог за луксозен начин на живот. И все пак, винаги е по-лесно да казваш истината. Вие си решавате.

Коя съм аз да ви казвам?

Инфлуенсърски снимки някъде из София
Инфлуенсърски снимки някъде из София

Мария Андреева, родена през 1986, израснала в Карнобат, завършила Връзки с обществеността в СУ „Св. Климент Охридски“ и Национална сигурност и отбрана във Военна Академия „Г.С. Раковски“. Работила 10 години като журналист с международен ресор във в. Труд и в. Стандарт и от 3 години занимаваща се с дигитален маркетинг. Жена на Андрей Андреев, основател на блогa Andrey Andreev Travel and Photography и майка понастоящем на две деца. Ако нещо друго ви вълнува, пишете ми.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram