Коледа с деца на хотел: Къде да отидем?

Коледа с деца в Ува Нестум
Коледа с деца в Ува Нестум – 2019

Съвместен проект на Мими и Андрей, иначе казано на KifloBlog и https://www.andrey-andreev.com/

В нашето семейство не сме фенове на Коледа и като цяло празници в общоприетия ѝ смисъл, включващ украса минимум месец предварително, коледни пуловери, чорапи и пижами, семейни събирания с много роднини, трапези с по няколко десетки различни ястия, които дояждаме седмица по-късно, украси по всички ъгълчета, елхи с десетки подаръци и прочие. Вместо това, се стараем максимално да „избягаме“ от суматохата. Но в същото време не лишаваме децата от празничните емоции и забавления. Ани има рожден ден на 24 декември и предпочитаме тези празници да са си за нашето семейство. То се състои от цифром и словом 4 (четири) души. И обичаме да си прекараме празничното време по начин, който ние лично харесваме най-много.

Може да ви звучи странно, но за нас едно от любимите семейни неща е да отидем на хубав хотел, в който ще има още хубава храна, забавления за децата, басейни и като цяло много неща, които можем да правим, без да се ангажираме. През 2019 г. доказахме, че това е страхотно решение и прекарахме празниците в Ува Нестум. Той остава един от любимите ни хотели в България и един от тези, които най-често препоръчваме на приятели. За 2020 решихме да търсим друг с единственото оправдание, че обичаме да откриваме нови неща.

Ани и Дядо Коледа в Ува Нестум
Ани и Дядо Коледа

Но да си намериш хотел за семейството за Коледа не е чак толкова просто. Вариантите са много, но и нашите претенции също. Пиша тази статия, за да ви споделя нещо много полезно при избирането на хотел за семейна почивка. То е приложимо не само за Коледа, но и по принцип. След малко ще разберете какво е. Но първо ще ви споделя откъде започваме.

Критерии

Разбира се, нашето избиране на хотел е по почти ясни наши си критерии, които смятаме за важни. За нас това са няколко неща:

  • Детски активности – детски кът, детска анимация, детски басейни, организирани активности за деца. Бонус е, ако се съгласят да ни гледат и малкото дете на 2 г. с или без допълнително заплащане. Обикновено детските кътове приемат деца без придружител над 3-4 години.
  • Хубава храна. Почти навсякъде има празнични вечери по куверт, което е ок. За нас е важно да знаем, че ресторантът е хубав и имаме предишни впечатления или добри отзиви.
  • СПА център и басейни. Това е важно за нас не само защото обичаме СПА и басейни, защото за децата басейните са страхотно забавление. И по-рано съм казвала, че СПА с деца е една от най-добрите идеи за семейна почивка.
  • Настаняване в апартамент или друго по-просторно помещение. Предвид, че искаме да отидем за 4 нощувки, искаме да е на място, където ще ни е комфортно, а не само ще спим. За нас е важно да можем по време на следобедния сън или вечер след като заспят децата, да си пием вино на спокойствие или четем или нещо друго, което в обща стая е трудно.
  • Бюджет до около 1000 – 1200 лв, ако е без включени допълнителни вечери, или макс. 1400-1500 с включени всякаква храна и напитки. Като цяло търсим 4 и 5-звездни хотели.
  • Дестинация в България
Басейните са ни от любимите семейни места
Басейните са ни от любимите семейни места за почивка с деца
Ани и Ади на спа
Ани и Ади на спа

Как да изберем хотел за Коледа?

За нас нямаше значение дестинацията, важното е да е хубаво място някъде в България. Затова събрахме оферти от всевъзможни места – Белчин, Банско, Огняново, Гоце Делчев, Кранево, Троян, Ловеч, Поморие и др. За нас фактор е разстоянието от София, но ако сте във Варна, примерно ще гледате на локациите по различен начин. Но според мен е много хубаво, че събрахме от различни краища. В крайна сметка искаме хотел, от който може и да не излизаме, така че няма никакво значение къде е, стига да е хубав.

Детската анимация е особено важна, тук Ани украсява меденки
Детската анимация е особено важна, тук Ани украсява меденки

По време на проучването си събрахме над 30 хотела, от които повечето СПА хотели, отговарящи на изброените критерии. Добавихме и няколко по-малки, които нямат басейни и са с по-скромни съоръжения и анимация, но са хотели, които знаем и сме харесали отдавна. И са по-бюджетни, да не забравяме.

Сещаме се и за други места, като самостоятелни вили, които много ни допадат, но в случая не сме голяма компания и не е подходящо. Като Вила Вучев във Велинград, друго много любимо на нас място и страхотно за компания от няколко семейства.

Тук е моментът да кажа, че проучването ни е горе-долу завършено, но още нямаме решение и се колебаем между няколко места. Вероятно ще изчакаме още малко, преди да резервираме. Но пък най-полезното, което искам да споделя с вас, е тук. В една таблица сме събрали всички хотели и сме ги въвели по зададените от нас критерии, за да можем да ги сравним по-лесно. Уточнявам, че сме въвели само и единствено хотели, в които поне теоретично бихме отишли. Има много други, които сме разгледали и изпратили запитвания и теоретично са отговаряли на критериите ни, но нещо ни е отблъснало и изобщо ги няма в таблицата.

И макар в случая проучването да е за коледни пакети, то може да ползвате списъка и като ориентир за хотели, които целогодишно са подходящи за СПА почивка с деца, защото имат изградени хубави спа съоръжения, подходящи за деца, и хубави детски активности постоянно. Хотелите, които като цяло не са ориентирани към деца, и за Коледа не предлагат нещо особено за по-малките.

И така, таблицата можете да разгледате ТУК. Можете и да си я копирате и ползвате за бъдещи ваши проучвания или просто да ползвате шаблона.

Така изглежда таблицата, цъкнете върху снимката, за да я отворите
Така изглежда таблицата, цъкнете върху снимката, за да я отворите
Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram