Как да се добера до детска ясла/градина в София през 2020 г: The System Explained

детски градини софия класация

Много държа да отбележа, че НЕ работя в системата на детските заведения в София, нито имам някакви близки или дори познати, заети в нея. Също така, смея да се хваля, че нямам нито един познат (или поне не знам да имам), който да е влязъл в нея „по втория начин“. Не съм се интересувала кой точно е втория начин, колко струва, ако струва нещо, и т.н.

В тази статия ще ви пиша за нещо, което хората вече са го написали и обяснили много подробно в сайта за регистрация и класиране в детските градини и ясли в София. Но ми прави впечатление, че не всички схващат как работи Системата. Да, с главно С. Защото всички зависим от Системата. И искаме или не искаме, хубаво е да се съобразим с нея и да играем по нейните правила. Няма да я надхитрим, но познавайки я добре, имаме по-голям шанс да „надхитрим конкуренцията“. Иначе казано, всички останали хиляди семейства, които тази година ще се борят с нас за малкото налични места.

Държа да кажа, че ми е особено неприятно да наричам „конкуренция“ всички вас, които се борите със Системата детето ви да влезе в градина или ясла, та да можете да се върнете на работа и да заживеете пак като човек. Вие нищо не сте ми направили и аз нямам никакво желание да се боря с вас за каквото и да било, още повече по въпроси, свързани с децата. Затова и не ви приемам като някаква заплаха и публикувам тази статия с едничката цел да помогна на повече от вас да разберат Системата по-добре, та да знаете, че сте направили всичко възможно за приема на детето си в градина или ясла, пък каквото томболата покаже.

Ако написаното по-долу ви е вече напълно известно и не научите нищо ново от моята статия, поздравявам ви предварително. Целта е да има повече такива хора, които перфектно знаят как работи Системата и ако не успеят да се класират, то знаят, че са направили максималното. Ще се ядосвате много, ако не класират детето ви и се окаже, че сте имали по-голям шанс, но не сте знаели за него, нали?

Регистрация, критерии, точки

Тук няма да се задълбочавам много, защото регистрацията на профил е елементарно действие и не изисква някаква особена хитрост или познания. Важно е да въведете точно всички данни за детето и двамата родители, за да можете да получите максималния брой точки, отговарящи на тези данни. Не се опитвайте да лъжете Системата, като въведете различен адрес, който би ви дал преимущество. Така или иначе на записването седмица след класацията ще ви искат доказателство за него и само ще си изгубите времето. Пишете само неща, които можете да докажете след класирането.

Критериите и съответните точки, които всяко дете получава, също са отлично разписани и не смятам, че има нужда да ги преписвам или разяснявам кой знае колко. В общи линии, тежест имат няколко неща.

Общи критерии

Адресът

По мои наблюдения на списъците с чакащи, Постоянният адрес на поне един от родителите на територията на Столична Община, както и адрес в района на детското заведение, за което кандидатствате, са задължителни, ако искате да имате изобщо някакъв шанс да попаднете поне в томболата. Настоящият адрес ви дава с точка по-малко от постоянния по критерий 1. Затова уверете се, че поне един от родителите има доказуем постоянен адрес в София. Както споменах малко по-горе, адресът в района на детското заведение, за което кандидатствате, е второто необходимо условие, ако искате да имате шанс изобщо да се класирате. Той дава две точки и на практика официално местожителство в друг административен район означава, че автоматично падате много надолу в опашката и шансовете ви за класиране клонят към нула.

Критерият, който най-много буни духовете в сезон 2020, е този с уседналостта, който бе приет от Столичния общински съвет в началото на 2019. Но още няма яснота кога ще започне да се прилага, така че долунаписаното още е актуално към момента.

Работещи родители

За да получите максимален брой точки, доближаващи ви до шанс за класиране, е силно желателно, да не кажа задължително, и двамата родители да могат да вземат точки по критерий 3 (Работещ родител /или в отпуск за отглеждане на дете/ – по 2 т. за родител). Ако единият родител не работи, или пък работи, но по някаква причина не се осигурява, примерно е в сивия сектор и не се води официално на трудов договор/самоосигуряващ се и т.н., имате сериозен проблем. И най-логичното нещо е да започне да се осигурява. Точка се взема и ако единият родител в момента не работи, но е в отпуск по майчинство (т.е. има действащ трудов договор, не е напуснал работа окончателно, примерно).

При записването се изисква и трудовата книжка, така че тези неща се виждат. За щастие, никъде не пише да има минимален срок, в който родителят трябва да е работил, за да вземе точката. Т.е., предполагам, че ако към момента единият родител не работи и започне работа преди класирането и може да го докаже, то може да вземе точка. Същите 2 точки могат да се вземат и ако, вместо работещ, родителят е редовен студент във ВУ на територията на Столична община. Внимание! Ако работите и сте студент едновременно, не можете да вземете точки по двата критерия. Ще вземете само по единия, така че това не ви помага.  

Семеен статус

Става въпрос за обстоятелства като деца близнаци, деца с разлика под 2 години или други деца в семейството, посещаващи в момента детска ясла или градина на територията на Столична община. Всеки от тези критерии дава по 1 точка. Внимание! Близнаците вземат по 1 допълнителна точка. Не могат да вземат по още 1 по критерия за деца с разлика под 2 години, ако се отнася за разликата помежду им. НО ако близнаците имат трети брат или сестра с разлика под 2 години, те могат да вземат точка и по двата критерия. Всъщност, при казуса близнаци + трето породено дете, те реално получават 16 точки, защото са многодетно семейство. Не се сумират точките, ако са породени и едното посещава вече. Тогава се ползва само едното предимство.

Социални критерии

Да отбележа, че на никое дете и семейство не пожелавам да попада в опашката по социални критерии. Защото на никого не пожелавам да преживява обстоятелства, даващи достъп до тази един вид привилегирована опашка. Да, там децата имат доста на брой точки от тези над опашката по общи критерии. Но тези точки се дават за житейски ситуации като починали родители или родители инвалиди, деца в приемни семейства и деца, живеещи в многодетни домакинства. Единствено многодетното семейство не смятам за нещо лошо, но нека не изпадаме в разсъждения, схванахте ми мисълта.

Не ми се иска да се спирам подробно на класирането по социални критерии, защото все си мисля, че семействата, които имат право на допълнителни точки поради такива обстоятелства, са информирани. Но за всеки случай ги припомням набързо, в случай, че някой е пропуснал.

Точки по социални критерии вземат децата с: един или двама починали родители, един или двама членове на семейството с над 70 % неработоспособност, деца с неизвестни родители или такива с отнети родителски права, деца в приемни семейства, деца в риск. Последният социален критерий е за деца, които живеят в домакинство с 3 и повече деца. Точките по социалните критерии трябва да се заявят изрично при кандидатстването и се доказват със съответните съдебни или медицински документи.

Деца със СОП или хронични заболявания

В списъците с чакащи ще видите и опашки с такива заглавия, но на тях съвсем не мисля да се спирам. Родителите на деца с подобни състояния наистина много добре познават Системата и съм убедена, че събирането на достатъчно точки за класиране е последният им проблем в случая. Далеч по-сериозен е въпросът какво става, след като приемат детето.

Точки, точки, точки: Как да се доберем до класирането?

Ето, стигнахме до великите Точки. Вече сте се регистрирали, попълнили прилежно всички данни, заявили допълнителните точки и наближава моментът на истината. Колко точно точки събрахме и какво означава това?

По-горе пропуснах да припомня и правилото за първото, второто и третото желание. Тоест, алгоритъмът е такъв, че да ви приемат там, където най-много искате. Съответно при подреждането на желанията, вземате допълнителни 3 точки за заведението, където най-много искате. 2 точки за второто, 1 за третото и 0 за всяко следващо. Нищо не ви спира да подредите всички възможни градини и ясли в списъка си с желания, дори е желателно да го направите, ей така, за всеки случай.

Какъв е максималният брой точки (общи критерии)?

Оттук нататък ще говоря основно за алгоритъма за класиране по общи критерии. Социалните споменах вече, че са в друга опашка, и за тяхна утеха, в повечето случаи влизат една идея по-лесно от „общите“, просто защото са по-малко на брой.

Максималният брой точки по общи критерии и за ясла, и за градина, е 13. В опашките за ясла може понякога да има и деца с по 14 точки, но обикновено става въпрос за случаи на многодетни семейства, които фигурират и в опашката по социални критерии и съответно се класират през нея.

13 точки за ясла можете да съберете, ако примерно имате деца с под 2 години разлика и искате да пуснете едното на градина/ясла. Или пък ако имате деца с разлика над 3 години (примерно 4), като голямото е в градина, а малкото сега кандидатства за ясла, но в същото заведение (ако е ОДЗ). Близнаците също събират максимално по 13 точки, ако не отговарят и на други допълнителни критерии и нямат други братя и сестри. Максималният по общи за детска градина може да е 13 и в случай, че детето е посещавало СДЯ поне 6м преди класирането и кандидатства за първа група в градина.

Всички останали, чиито родители се осигуряват прилежно, имат постоянен адрес в София и настоящ адрес в района на детското заведение и са посочили дадена ясла или градина като първо желание, могат да съберат максимум 12 точки.

Обявени места

Свободните места вече са обявени и вероятно вече сте разцъкали колко свободни места са обявени в градините в района, който ви е най-удобен. Съчувствам на всички, които са изправени пред проблема „нулев прием“. Факт е, че в някои заведения няма обявени свободни места за определени набори.

Примерно, имате двегодишно дете, набор 2018. Но в яслата до вас има обявени места само за набор 2019. Обяснението ми е, че политиката на детското заведение явно е да приема деца от най-малка възраст, тоест първа ясла на 1 навършена година. Следващата година те се прехвърлят във втора ясла и на практика няма допълнителни свободни места за двегодишни деца, освен ако някое от приетите предходната година не се отпише. Попадала съм и на обратното – някои детски заведения, макар да са обявили, че приемат и деца в първа ясла, т.е. навършили 1 година, обявяват много малко места за прием за набор 2019 и повече места за набор 2018. Явно политиката им е да избягват да приемат твърде малки деца и предпочитат да работят с една идея по-големи. Не ме питайте защо и кой взема тези решения. Това е моето лично обяснение, може и да не съм права.

За приема в първа градинска група ситуацията е подобна. Шансът да има обявени свободни места в ОДЗ за първа градинска група е минимален. Просто защото там децата от яслата се прехвърлят автоматично и не остават свободни места за допълнителен прием.

Така че, съветът ми е, кандидатствайте при първа възможност. Т.е., дори да не ви се иска да пуснете детето на ясла на 1 година, помислете пак и кандидатствайте. На 2 и 3 години може изобщо да няма прием в удобните ви градини, защото неговите връстници са приети по-рано и продължават автоматично.

Какви са ми шансовете?

Ето го и въпросът, който най-силно вълнува всички. В правилата на Системата услужливо е написано, че няма как да прецените къде какъв шанс имате, защото опашките са динамични и алгоритъмът е сложен. Но с малко елементарна логика, спокойно можете да прецените къде НЯМАТЕ никакъв шанс за класиране, за да може да насочите усилията и точките си към места, в които имате поне теоретичен шанс за класиране.

Най-голям шанс за класиране, обяснимо, имате в районите, в които имате точки и по местоживеене. Логиката ми подсказва, че теоретично шансът ви е най-голям, ако поне единият родител има постоянен адрес в София, а двамата имат настоящ адрес в различни райони на София. Примерно, бащата е по лична карта в Слатина и настоящ адрес в същия район. А майката, независимо къде е по лична карта, има настоящ адрес, да кажем, в Изток. Така би следвало детето да може да събере максимални точки по адрес и за градините в район  Слатина, и за тези в Изток. Това може да не работи по същия начин с критерия за уседналост!

Как да подредя кандидатурите?

Въпреки че Системата е направена така, че да се постарае да ви класира в градината или яслата, която най-много искате, истината е, че въпросните 3 точки за първо желание са най-ценната ви валута и трябва да я използвате рационално, а не емоционално. Тоест, ако ви липсват точки по някои от критериите, например адрес, трите точки за първо желание няма да ви помогнат да се класирате в градината до блока. Затова работещото правило е – използвайте трите точки в заведението, където имате най-голям шанс. Всичко останало означава да ги пропилеете.

Една често коментирана грешка е, че родителите може да се водят по документи в един район, но да живеят в друг. Ако, примерно, официално се водите в кв. Слатина, но живеете в Люлин и работите в Бояна, имате шансове за класиране единствено в Слатина, независимо дали ви е удобно. И независимо колко ви е удобна градината в Люлин или тази до работата ви в Бояна, ако не можете да докажете местожителство в един от тези два района, нямате шанс детето ви да бъде прието. Така че, или предварително се регистрирате по настоящ адрес в района, в който реално искате да кандидатствате, или си кандидатствате в района, в който имате поне теоретичен шанс и после мислите как да оправите логистиката.

Да пресметнем шансовете

Хайде малко примери, че вероятно всичко изписано досега е доста неясно, макар аз да си го разбирам.

Да кажем, че живеете в район Слатина, имате и постоянен, и настоящ адрес там, двамата родители работят и имате едно дете, което искате да пуснете на ясла. Честито, току що събрахте цели 9 точки за яслите в район Слатина. Това  преди да подредите желанията.

Първата стъпка сега е да разцъкате всички ясли и ОДЗ в район Слатина, които имат обявен прием за вашия набор. Естествено, не са повече от 3-4.

Следваща стъпка – влизате в страницата на всяка една поотделно, намирате си набора и виждате колко места са обявени. Примерно, в едната са обявени 5 места. Цъквате на опашката Чакащи и се фокусирате върху списъка по общи критерии. И що да видите – вече има 8 деца с по 13 точки. Вашият максимален е 12, с точката за първо желание. Забравяте тази ясла, поне засега. Може да се върнете ден преди класирането и пак да видите, може пък нещо да се е разместило.

Пристъпвате към следващата. В нея има обявени 20 места по общи критерии. Добрата новина е, че с 13 точки са примерно 11 деца в челото на опашката. После почват тези с 12 точки, които са на брой над 50. И всичките се борят за оставащите 9 местенца. Защото тези с по 13 точки вече ги броим приети, ако класирането е в този момент. И вероятността да се отместят е малка. 50 деца за 9 места – не е окуражително, ноо не е и чак толкова отчайващо. Защото в следващата градина в района ви, примерно, има обявени 3 места. Или пък 10, но от тях 8 вече са заети с деца с повече точки от вашите. И за 1-2 местенца се борят пак 50 деца. Да не продължавам с примерите, може би вече ме разбирате.

Съветът ми е – оглеждайте се до последно как се движат опашките и най-вече в последните дни преди класирането. Поставете на първо място в желанията си заведението, в което имате най-голям статистически шанс да влезете. Та дори да е в другия край на квартала ви. Всичко останало означава отказ от поне някакъв шанс за прием.

И още нещо – не поставяйте само три-четии удобни за вас детски ясли или градини в списъка с желанията си. Въпреки че тези под трето желание ви дават само теоретичен шанс за класиране, използвайте го. Добавете колкото може повече заведения с обявени места за вашия набор, дори да са в другия край на София или в някои от околните села-квартали, например. Дори сега да ви изглежда абсурдно да си водите детето в Кремиковци, да кажем, съществува практика да се записват деца в маргинални ясли, за да могат следващата година на класирането да вземат допълнителна точка за градина. А и никога не знаете къде ще ви отведе животът през септември – може пък да си намерите нова работа точно в някой от по-отдалечените квартали и градината, в която детето ви е прието, да не ви е чак толкова неудобна.

В подкрепа на всички горни съвети, искам да споделя, че точно по този начин, и с малко късмет, Ани успя да се класира на градина преди 5 години. В последния момент поставихме на първо място почти най-далечната ни и сравнително неудобна градина, защото просто там шансовете за прием изглеждаха най-големи. Това се оказа едно от най-добрите ни решения, а градината е страхотна. През 2019 г. дишах малко по-спокойно, защото Адрианка имаше 13 точки за същата градина, която посещава и Ани и я приеха. И въпреки че нито е близо до вкъщи, нито е по път за моята работа или тази на Андрей, знаехме, че там е единственият ни реален шанс.

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram