Безглутенови меденки и нашата версия на Коледното настроение

Безглутенови меденки с чай от джинджифил
Безглутенови меденки с чай от джинджифил

Тези дни Андрей си поръча да му направя Пухкав кекс и течен шоколад, за децата правих и бисквитена торта в чашки, а междувременно с Ани ходихме да едно много приятно събитие, организирано от Fibank, на което украсявахме коледни меденки. И в този така уютен уикенд се озовах вкъщи, между любимите ми хора и всякакви вкусотии, които не мога да ям. От няколко месеца избягвам глутен и млечни продукти, заради разни здравословни проблеми. И се налага да творя разни безглутенови алтернативи на любимите ми глезотии. Те, обаче, най-често нямат нищо общо с един хубав кекс, примерно.

И така днес, в уютния декемврийски следобед, вече съм откачила за едни хубави меденки. Трескаво ровя из Гугъла да изровя някаква рецепта за безглутенови меденки, която да се доближава до тези с глутена, които Ани доволно дъвче под носа ми. Надежда ми дава фактът, че снощи съм си купила пакет безглутеново брашно, някаква смеска за хляб, която би трябвало да съдържа и някакви слепващи и спойващи агенти, че безглутеновото печиво ако не на вкус, то поне на вид да прилича малко на такова с истинско пшенично брашно. И някъде из дъното на блогосферата, в един видимо изоставен преди години блог, аз откривам рецептата за Безглутенови меденки. Тя по съставки поразително прилича на рецепта на истински традиционни Коледни меденки и ми вдъхва голяма надежда.

След по-малко от 30 минути имах на масата си купа с превъзходни безглутенови меденки. На вкус и вид станаха досущ като глутеновите, които обичам да правя. И реших да пусна тази статия не за да се похваля колко хубаво съм сготвила по чужда рецепта, а в опит да съхраня тази превъзходна рецепта. Защото, както казах, съм я взела от блог, който е видимо неподдържан от години и нямам идея колко още ще просъществува. А това се оказа един много полезен блог за хора като мен, защото има почти 200 безглутенови рецепти. Ако основателят му чете, да се чувства поздравен.

Безглутенови меденки

А ето я и рецепта за безглутенови меденки:

Необходими продукти

1 яйце

1/2 ч.ч. захар (аз сложих кафява)

2 с.л. мед

1/2 к.ч. олио

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. канела

1 ванилия

250 гр. безглутеново брашно (тук малко импровизирах, смесих безглутенова смес за бял хляб FREEE, безглутенова смес за черен хляб на същата марка и добавих малко бадемово брашно. Предполагам 250 г от някаква готова безглутенова смес за хляб ще е чудесен вариант)

Приготвяне на безглутенови меденки:

Разбиваме яйцето, захарта и меда с тел или вилица. Добавя се олиото и се разбърква, след това содата, канелата и ванилията. Накрая се прибавя брашното и се омесва тесто. От него можете или да оформите топченца и да ги наредите в тавата, или да го разточите на кора (примерно 3-4мм дебела) и да изрежете различни формички. Аз повечето ги направих на топчета. А малка част, която не се събра в първата тава, изрязох с формичка на катеричка.

Пекат се на 180 градуса за 12 минути.

Според първоначалната рецепта може да ги слепите със сладко, след като изстинат, но ние винаги си ги хрупаме така. С чай от джинджифил!

Меденки без глутен - безглутенови меденки

Меденки – втори вариант

Тук споделям една разновидност на коледните безглутенови меденки, които приготвих с добавка на натрошени лешници отгоре и станаха не по-малко вкусни и красиви. Бих пробвала с орехови ядки следващия път. Снимките са ужасни, но обещавам, че меденките са вкусни.

Коледен дух на 8 декември

Това си е за нас Коледа. Не е нужно да е 25 декември и да има украса, елха и много подаръци. На нас ни трябва само да сме си заедно у дома, да пием чай от джинджифил в неделния следобед и да хапваме вкусни меденки, кекс или пък течен шоколад – кой каквото предпочита.

Блогът ми съвсем не е кулинарен, но от време на време споделям интересни рецепти, които съм изнамерила или съм си измислила. От любимите ми измислени рецепти е тази за безглутеновия кекс с ягоди, а също и за безглутеновите палачинки, която правя през ден в различни вариации. А кокосовото капучино си го правя ежедневно.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram