Микрорастения – трева или бомба с витамини?

Микрорастения в Microgreens

Това зеленото знаете ли какво е?

Преди 10 години сигурно щях да го обявя за трева и да се присмея на всички, които си отглеждат или купуват треви за вкъщи и после си ги пасат. Но и моето невежество, за радост, малко по малко се пропуква и ето ме, една прилежна и отговорна майка, разхождам се из ферма за микрорастения.

Свежи зелени микрозеленчуци
Свежи зелени микрозеленчуци

Какво е микрорастения?

Преди 2-3 седмици налетяхме на салата с микрорастения в един ресторант. От които не бяхме се впечатлили чак толкова в началото, докато не открихме колко необичайно силен вкус и аромат имат, точно като току що откъсната салата от слънчева градина. За още по-голяма странност, на съседната маса в същия ресторант по същото време бе човекът, който отглежда тези микрорастения – Боян Георгиев.

И буквално след седмица бяхме във фермата му, за да видим каква е тази ферма насред София, която се оказа на партера на един жилищен блок. И се шмугнахме с двете деца в една мини джунгла от десетки сандъчета с микро растения, едно от друго по-зелени (някои и червени).

Микрорастенията всъщност са една от най-здравословните форми на растенията, с които се храним. Концентрацията на полезни вещества в тях е многократно по-висока и са буквално жива храна – режеш от корена и ядеш на момента. Заради размера им не си представяйте, че са някаква странна модификация – това са си съвсем нормални сортове броколи, слънчоглед, амарант, репички, кейл, фенел, босилек, грах и какво ли още не. Просто семенцата са покълнали, пораснали са толкова и вече ги хапваме – не чакаме да порасне голямо растение, та да дава плодове. Иначе и това можем, но в апартамент е трудно.

В зависимост от сорта, едно растение пораства достатъчно за консумация за между 7 и 30 дни. Някои се поливат по-често, други по-рядко, същинско градинарство си е.

Ани се забавлява с начина, по който се отглеждат микрорастения
Ани се забавлява с начина, по който се отглеждат микрорастения. Интересен урок по ботаника стана

Как да консумираме микрорастения?

Вземате си ги вкъщи ей така живи, със сандъчетата, и си отрязвате желаното количество за салата. Е, трябва да ги изядете до седмица най-много. Иначе започват да се мъчат, почвата не им достига, увяхват и такива неща. По-добре ги убийте посредством зъбите и стомашния си сок. Стресът за тях със сигурност ще е по-малък, в сравнение с бавното увяхване и изсъхване под климатика. Или си ги пресадете в голяма саксия и си гледайте броколи на терасата, примерно.

Жива салата от микрорастения за вкъщи
Жива салата от микрорастения за вкъщи

Ние малко се престарахме, взехме си доста голямо кашонче, но се справихме успешно, почерпихме и приятели. Най-много ми хареса да си правя микс от всички видове за салата. Най-страхотното ми попадение бе салата от микрорастения, круши, зелено сирене от Черни Вит (имах малко останало, но става и с някакво синьо сирене), чери домати, сушени домати и дресинг от мед, лимон и зехтин. Сандъчето с микро босилек направих само на салата с домати. Пробвах и само зелении с дресинг от лимон и зехтин, а доста приятно става, ако ги добавите и към спанак (тази пролет научих Андрей да яде салата от спанак и съм страшно горда със себе си).

Къде да ги намерим?

Фермата се казва Microgreens. Можете да си ги поръчате по интернет или да се свържете по телефона, за да се разберете как да ви ги доставят или да ги вземете. Може да си купите и от Метро. Microgreens също така имат и градина на открито, в която си отглеждат и друг зарзават и сме се разбрали да отидем, когато е подходящо времето. На тръгване Боян ни подари ряпа от градината, която ще пробваме съвсем наскоро и ще споделя.

А микрорастенията ги ползвате за декорация или направо за салата, но не ги гответе, за да не им изчезнат полезните свойства. Моите деца най-обичаха да ги пасат от саксията, буквално. А зелена салата не опитват по никакъв повод. Ако срещнете в някой ресторант салати с микрорастения, не се колебайте да опитате. Един такъв ресторант е Attitude, където много обичаме да ходим напоследък.

Салата с микрорастения
Салата с микрорастения
Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram