Най-важните думи, които всяка уважаваща себе си майка знае (но не и аз)

Мимето пише в книга за гости - най-важните думи

В последните години се чувствам ужасяващо неграмотна. А в последния месец, откак имам малко повече време за социален живот в нета, положението е просто потресаващо. Не мога да ви опиша колко изостанала се чувствам във връзка с актуалния речник в социалното пространство. Давам си сметка, че имам много да наваксвам и не съм усвоила не просто някакви нови думи, ами най-важните думи, най-често употребяваните от българските майки, които се свързват с техните най-екзистенциални проблеми и терзания. И понеже все пак смятам, че по-добре късно да осъзнаеш проблема, отколкото никога, съм решила днес дори да го споделя с вас. Защото призната грешка – половин грешка, нали така? Та ето, мили мами, сверете си часовника и допълвайте, ако нещо много важно пропускам. Извинявам се предварително за ограничения речник, тепърва започвам да го усвоявам.

сУполи

Това е една от най-често употребяваните думи в майчиния речник и аз си посипвам главата с пепел, че дълги години съм я употребявала грешно, а именно с втора буква О. В пространството на майките се използва за обозначаване на заплаха от първа степен за здравето на децата и една от най-големите беди, които могат да ви сполетят в есенно-зимния сезон. Характерно за явлението е, че се среща с голяма честота в детските градини и по детските площадки, благодарение на тълпите безотговорни родителки по света.

ОсобеННо, фиННО, естествеННо

Много благозвучен е станал българския език в последно време явно. Ще трябва да преговорим с учителката ми по литература някои основни правила, че се излагам пред останалите майки.

ефЕкасно

Предполагам че е нещо, надграждащо думите ефективно и ефикасно. Отнася се за някакъв нов вид медикамент, явно по-висш от всички останали.

алергиЙ, инхалациЙ, промоциЙ

Както повечето изброени в тази статия термини, и тези се отнасят до безценното здраве на децата. Винаги се чувствам много раздвоена, когато ми попадне такава терминология. Дали става въпрос са един алергиЙ или е някаква нововъведена висша форма на множественото число. Е, все се надявам да е в единствено, все пак по добре един алергиЙ, отколкото много наведнъж. За инхалациЙте не съм веща и не знам какво да мисля.

UPDATE: Благодарение на съвестни читатели на блога, вече имам и още едно тълкувание на значенията на изброените думички. Образоваха ме, че всъщност ПромоциЙ бил богът на промоциите, АлергиЙ – богът на алергиите, и т.н. Има логика, като се замисля..

Орина

Това е термин, отнасящ се към телесен секрет на отделителната система. Употребява се най-често в дискусии за лабораторни изследвания.

НОЙ

Това е един от най-големите врагове и проблеми на българските майки, извън темата за здравето, сУполите и останалите болести. Означава някаква загадъчна институция, от която зависи благосъстоянието на майките в първите две години след раждането и която е източник на непрекъснати чуденки, недоумения и въпроси.

имОнизация

Благодаря на pepi за подсказката. Това наистина е също доста популярен термин и доколкото разбрах, е нещо като синоним на ваксина. Но тази последната дума няма да я споменавам повече, че е нещо като you-know-who от книгите за Хари Потър и не е хубаво да се назовава директно. 

Този списък не приключва тук, но в момента се налага да призная, че дотук е стигнало моето образование по съвременен български майчински език. Най-искреННО и сърдечно Ви моля да ми подсказвате нови термини, с коЙто да го допълвам, за да развиваме и разпространяваме тези така красиви нови правила за правопис. А когато го усъвАршенстваме, ще се заема и с още по-сложната тема за пунктОацията.

6 коментара to “Най-важните думи, които всяка уважаваща себе си майка знае (но не и аз)

 • Към списъка може да се добави и думата „имОнизация“.

 • Наистина Не е Истина колко неграмотни хора има на този свят. Само се чудя винаги ли е било така или е тенденция. Поне с някои термини, споменати в бога, майките са запознати минимум от лекарската документация. И, защо по дяволите, при коректно написан пост, свързан с НОИ например, отдолу се коментира с НОЙ?!? НЕДОУМЯВАМ!!!…

  • Мария Андреева
   2 години ago

   Ами не мога да кажа дали винаги е било така, но не е невъзможно.. не ми се иска да обвинявам само настоящата образователна система, защото имам наблюдение и над доста по-възрастни от мен хора с подобна грамотност, така че явно някъде другаде куцат нещата. Но дори съм склонна да приема, че някой не е възприел нещо, когато му е било времето. Това, което ме хвърля в недоумение, е пълното нежелание да се поправи, когато научи как е правилното. И не само нежеланието, но и умишления бойкот на това. Та някъде във възпитанието е проблемът, не в образованието. Но все се надявам с такива постове поне някой от всички да се засегне и да вземе да се поправи, все е някакъв успех. А и добрата новина е, че въпреки всичко, има много грамотни хора 🙂

 • гледам ной го има ама децките липсват или детцките бяха знам ли и аз вече

  • Мария Андреева
   2 години ago

   ух, посипвам си главата с пепел, такива основни думи да изпускам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *