Пазаруване онлайн: как да го правим максимално успешно

пазаруване онлайн съвети

Макар много хора да бяха буквално изритани от 20-ти в 21-ви век през 2020 г. заради пандемията, продължавам да се изумявам от някои продължаващи практики по отношение на разплащанията и пазаруването. Като висенето по опашки, за да си платиш телефона и интернета в брой или блъсканицата в магазин в ден с намаления, когато същата промоция е налична онлайн. Естествено, никой не е длъжен като мен да виси по десетки часове на ден в Интернет, да цъка социалки, да пише недотам смислени статии и да може да се ориентира за секунди в произволно избран сайт на произволно избран език (особено като става въпрос за магазин). Но пък малко споделен опит в добрите практики и уловките при пазаруване онлайн не е излишен, смятам.

Защо да пазаруваме онлайн?

Всеки тъп въпрос заслужава още по-тъп отговор, но тук ще се опитам да игнорирам собствената си глупост и да продължа към полезното. Аз, лично, пазарувам почти всичко онлайн – от хранителни стоки и почти всичко за ежедневието, през дрехи и обувки за цялото семейство, техника и подаръци от всякакво естество, до всевъзможни услуги, включително застраховки, други финансови услуги, административни услуги и като цяло всичко, което позволява да бъде купено и платено онлайн. Имам няколко причини за това.

Спестява време

Много време. Това се усеща още по-осезаемо в периода на извънредните мерки, когато се налага да работим вкъщи с двете деца и пазарът за банални ежедневни провизии би отнел часове и много нерви на цялото семейство. Всяка възможност да поръчам някакви необходими дрехи или подаръци онлайн също спестява часове в пътуване, обикаляне на магазини, избиране, връщане до първия магазин, защото нищо друго не си харесал или пък няма желания номер. Когато минеш една определена възраст, времето силно започва да те вълнува.

По-голям избор

Много по-лесно ми е да разцъкам няколко големи онлайн магазина, които или нямат физически локации, или те са разпръснати из пространството и няма как да стигна до тях. Не мисля, че тук има нужда да се впускам в обяснения.

По-добра ориентация в цените

Рядко търся да си купя най-евтиното, но пък съм много чувствителна на тема цена-качество и най-добра цена за даден продукт при различните търговци. Това онлайн е елементарно да се провери и да си поръчам от доставчика, който ми предлага най-изгодна оферта.

Уреден транспорт

Особено когато става въпрос за по-обемни покупки или пък нямам възможност да отида и да натоваря всичко, което съм си наумила да взема.

Повече сигурност

14-те дни законов срок за връщане на продукт без обяснения са ми изключително важни. Много онлайн търговци дори удължават този срок, а за сметка на това във физически магазин често ще ме изгледат странно и ще започнат да се суетят и да ми предлагат ваучери за бъдещи покупки.

Намалявам общуването с хора

Признавам си, не обичам и никога не съм обичала контактите с продавач-консултанти, административен персонал и всякакъв род търговци. Като изявен темерут, не обичам да ме убеждават кое ми стои добре и кое не и да ми прилагат евтини търговски практики, които са научили по време на разни фирмени обучения и които може би минават пред много клиенти, но не и пред един маркетинг човек (пък бил той и дигитален). Мразя да отида в магазин с конкретен въпрос, след като съм направила предварително проучване, и да не могат да ми отговорят. Затова предпочитам да си задавам тъпите и конкретни въпроси по имейл/чат, тъкмо да дам достатъчно време да проучат въпроса ми и да ми отговорят адекватно. По същата причина не съм фен на говоренето по телефона.

Съвети при пазаруване онлайн

Първо, да уточним какво разбираме под успешно пазаруване онлайн. За мен това означава да получиш очаквания продукт/услуга на очакваната и договорена цена, в очаквания/договорен срок, при адекватно обслужване по време на продажбата и след нея, ако е необходимо. Много наблягам на думите „очакван“ и „договорен“, защото поради липса на информация и проучване, често очакванията и договорните отношения на потребителите се разминават. Примерно, някой има важен повод и иска подаръкът да пристигне до 5 дни. Но е избрал да поръча от магазин, в който изрично е посочено, че този артикул идва след 15 дни (което потребителят не е прочел или е пренебрегнал, защото в този магазин артикулът е бил по-евтин). Или пък си поръчвате от сайт за употребявани вещи и после се сърдите, че не сте получили нови. И така, как да се спасим от подобни преживявания?

Проучване и пак проучване на търговеца

Ако нямате опит в пазаруването онлайн, разпитайте приятели, приятелки, роднини, ако щете групи в социалните мрежи за най-популярните и харесвани онлайн магазини. Със сигурност ще получите доста приличен списък с популярни и като цяло надеждни магазини, от които можете да пазарувате спокойно с голяма доза сигурност, че ще пристигне точно това, което сте поръчали, в очаквания от вас срок. Аз лично не ви съветвам да предпочитате поръчки от полулегални производители и търговци, продаващи единствено в социалните мрежи или Olx, но имам много познати, които го правят.

Какво да гледаме при проучването на търговеца? За мен лично са важни няколко неща.

  • Първо, видът на сайта като цяло. Дали изглежда професионално направен или като домашното на петокласник. Изглежда ли завършен или в него все още се срещат нерелевантни снимки и надписи Lorem Ipsum. Незавършеният сайт е сигурен признак за мен, че търговецът не е готов да предложи завършена услуга на клиента, така че го оставям да си довърши работата и му пожелавам успех след няколко месеца.
  • Информацията, която търговецът представя за себе си. Задължително отварям секцията За Нас (About) и чета представянето там. За мен е важно на видно място да има информация за името на фирмата, адрес, контакти като телефон и имейл. Не приемам за сериозни търговци, които не си пишат името в сайта и единственият контакт с тях е някаква контактна форма, която не знам дали работи.
  • Общи условия, условия за доставка, често задавани въпроси. Всеки уважаващ себе си търговец ги има ясно разписани, защото това са важни неща за потребителя. Ако ги няма или са трудни за откриване, категорично не заслужава и моето уважение и внимание.
  • Отзиви за търговеца. Ако всичко гореизброено изглежда наред, но още имате съмнения, потърсете отзиви за търговеца сред приятели, форуми, социални мрежи. Ако има някакви сериозни проблеми с доставки или обслужване, то със сигурност някой ще ги е споделил.

Четете условията за доставка!

Ако търговецът е посочил срокове, които не ви устройват, имате пълното право да си търсите същия продукт при друг търговец. Ако цената на доставка не ви устройва – също. Но е абсолютно несериозно да поръчате нещо, за което условията са ясно разписани, но не сте ги прочели, и после да обвинявате търговеца в лоши практики. Ваше право като потребител е да не сте му клиент и това не е проблем за никого. Нарушение би било да ви изпрати грешен продукт или на грешен адрес – това вече е по-достойно за възмущение.

Проверявайте условията за плащане

Аз лично предпочитам да плащам всичко с кредитна карта. При онлайн поръчка плащам в момента на поръчката, ако системата го позволява. В краен случай, ако единствената опция е наложен платеж, пускам до офис на куриер с преглед и тест, за да мога да платя там с ПОС терминал. Като цяло, ненавиждам наложения платеж, но ми е ясно, че много търговци, особено по-малки, намират за нерентабилно инсталирането на ПОС терминали. Но пък ако държите да видите какво пристига, преди да го платите – изберете наложения платеж. Важно е да си проверите в информацията за доставка и плащане какви варианти предлага търговецът.

Друг неофициален „бонус“ на предплащането с карта, който съм забелязала от собствен опит, е, че предплатените поръчки като цяло се изпращат по-бързо от тези с наложен платеж. Мога само да предполагам, че има такава практика, но опитът ми това показва. Отделно, някои търговци имат допълнителна такса „наложен платеж“.

Проучвайте добре продуктите, които поръчвате. Ако не сте сигурни в размера на поръчвана дреха, потърсете таблица с размери на производителя. Или пък просто я поръчайте с презумпцията, че ще можете да я върнете и замените, ако не ви стане. Ако си купувате някаква техника, проучете добре характеристиките и изберете конкретен модел, който да поръчате. Търговецът няма вина, ако се окажете излъгани от собствения си избор.

Моите любими и надеждни онлайн магазини

Из мрежите често се въртят дискусии с молба за препоръка на един или друг онлайн магазин, затова тук ще споделя тези, които използвам и харесвам.

Emag.bg. Независимо какво точно ми е потрябвало, първо отварям да проверя има ли го там. Телефони, таблети, лаптопи, памперси, домакински уреди, какво ли не. Имам богат опит с пазаруването от този магазин и за мен огромен плюс е бързото изпращане на продуктите, многото възможности за плащане и доставка и като цяло доброто обслужване при проблем или връщане на стока. При някакъв проблем от тяхна страна винаги са ме компенсирали с ваучери, така че съм доволен потребител. Важно е да отбележа, че винаги се старая да купувам продукти, предлагани и с доставка от Емаг, за да си гарантирам очакваното обслужване. Избягвам да поръчвам от други търговци, представени в платформата, с които не съм имала опит.

Fashion Days. Когато имаме нужда от дрехи, обувки или аксесоари за нас или за подарък, това е първото място, което отварям. Допада ми идеята да купя нещо висококачествено или пък от луксозна марка, което обичайно ми е над бюджета, но тук често може да се намери на доста по-добра цена. Като цяло се старая да не се затрупвам с евтини дрехи с кратък живот, а да си си купувам такива по-рядко, но пък прилежно избрани и устойчиви.

Една от любимите ми покупки от Fashion Days тази година е ей тази чанта
Една от любимите ми покупки от Fashion Days тази година е ей тази чанта

Booking.com – това май трябваше да е най-отгоре, защото е предпочитаната от нас платформа за резервации на хотели. Ако един хотел го има в Booking, почти винаги резервирам оттам, независимо, че може и през техния сайт и т.н. Също така, от цените, които хотелите са обявили в Booking, си правя много изводи за самия хотел към света. Ненавиждам хотели, които обявяват 15 % по-висока цена в платформата от стандартните си цени. 15 % е комисионната, която Booking взема от тях, но в крайна сметка, Booking е услуга, която носи стойност на един хотел като му осигурява достъп до по-широк пазар. И е съвсем нормално хотелът да си плаща за тази услуга, не клиентът.

Vivre.bg. В последната една година често си поръчвам всевъзможни домакински неща – от ножове през комплект чинии до килим. Намирам предлаганите стоки за интересни, обслужването е добро и при гафове са ми давали ваучери за пазаруване. Споделям ви и линка за приятели. Ако нямате регистрация и се регистрирате през него, ще получите 12 лв бонус в акаунта си.

HM.com – оттук обичам да купувам дрехи на децата, защото съм доволна от качеството на детските дрехи. От тези за възрастни – не толкова.

Jysk.bg. Друг любим магазин за домакинството, който често посещаваме и на физическите локации.

Cafemag.bg. Оттук си купувам кафе най-често, правят доста добри промоции на продуктите на Julius Meinl и не само.

Вино. С риск да ме обявите за алкохоличка, това е важен линк, тъй като виното е наша страст и ежедневно приключение. Качеството за сметка на количеството, винаги. Тук линкът не е към конкретен магазин, а към списък с любимите ни вина, които имат линкове към съответните места, от които могат да се купят. С Андрей предпочитаме да пазаруваме директно от винарските изби, като почти от всички можете да поръчате онлайн.

Нови открития

По-надолу споделям онлайн магазини, които съм открила наскоро, поръчвала съм по 1-2 пъти и съм останала с добри впечатления. Надявам се да не ме разочароват и в бъдеще.

Fragrances.bg – онлайн магазин за парфюми. Трябва да си призная, че като цяло съм скептична към онлайн магазините за парфюми и скъпа козметика, но този специално е собственост на пловдивската фирма Венера Козметикс, която си е утвърден дистрибутор. Поръчах на Андрей Bvlgari Aqva Pour Homme Marine, той пък пристигна с подаръче и за мен – коледно чорапче и мини аромат на Dupont.

Timedix.bg – онлайн магазин за оригинални маркови часовници на доста добри цени. Част от артикулите са нови, друга част са от типа мостри или продукти с леки транспортни дефекти, на намалени цени. Има и употребявани. Подарих си модел на Olivia Westwood преди Коледа.

Dermax.bg . Тук можете да си поръчате страхотния 100 % натурален български крем Dermax, за който ви писах подробно в тази статия. Поръчките се обработват много бързо, обслужването е чудесно, а кремът е просто топ за цената си.

Издателство Рибка – Любимото ми издателство за детски книги към момента. Нашите деца обожават книжките и през есен-зима 2020 поръчах от тях няколко подаръка. Бързо обслужване, като за мен неудобство бе, че доставката е основно с наложен платеж. Но има и вариант за плащане по банков път, ако искате да изпратите подарък на някого.

Tsuky.eu – тук се продават кутиите за подготовка и сън за бебе, за които също съм ви разказвала. Освен кутиите, в сайта можете да поръчате и някои аксесоари отделно, както и да намерите идеи за подаръци за бебе.

Mella Me  – магазин за ръчно бродирани персонализирани подаръци от текстил. Предимно хавлии с бродерия по ваш избор, подходящи за кръщене или с надпис и картинки за подарък. На мен, да си призная, са ми любими чантите, в тази статия разказвам за тези чанти.

Памучна чанта от Mella Me

DelivMe – доставки от супермаркети в София, основно Фантастико. Засега отлично обслужване, налични промоции и онлайн, доста добра цена на доставката, необвързана с теглото на поръчката.

Извод

В тази статия не се опитвам ни най-малко да ви рекламирам или продавам някой от споменатите търговци. Споделям ги, защото добрите ми впечатления са искрени. Но в момента, в който някой от тях ме разочарова, ще го махна или ще споделя ъпдейт. По-скоро ми се иска да се обърна към всички, които по една или друга причина избягват да пазаруват онлайн, че в това като цяло няма нищо страшно и аз намирам повече ползи, отколкото недостатъци (не казвам, че няма недостатъци). И както винаги, правилният отговор е в баланса между онлайн и офлайн, така че да е най-изгодно за нас, потребителите.

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram