Бременност и раждане по НЗОК: Защо ВЕЧЕ нямам предразсъдъци

Бременност и раждане по НЗОК

В последните години, когато жена забременее, първата ѝ работа почти винаги е да си избере добър проследяващ гинеколог, почти задължително работещ на частна практика или в частна болница. Поне около мен забелязвам едно недоизказано отричане и пренебрежение към лекарите и здравните заведения, които работят основно с направления по НЗОК. Масово схващането е, че „държавните“ лекари и болници си гледат работата проформа, дават ти минимална стойност, колкото да отбият номера и, разбира се, не са чак толкова добри професионалисти, щото видиш ли работят на по-нископлатената държавна работа.

Държа да си призная, че и с първата си бременност горе-долу споделях това схващане. И приемах услугите по проследяване на бременността като основно задължение на частния лекар. Защото наистина живеех с мисълта, че то е крайно малко и недостатъчно. В резултат похарчих доста стабилна сума за проследяване и още по-стабилна за раждане, при това пак в държавна болница и без някакви екстри. Като най-горчивото чувство накрая бяха дадените на ръка 1400 лв, които трябваше да са около 800-900 по предварителна уговорка, но поискани ребром веднага след секциото ми в доста неизгодна за нас ситуация.

Втората бременност – време за промени

Та така, за втората бременност взех някои доста различни решения по този въпрос. И сега, когато тя приключи успешно, смея да заявя, че не съжалявам.

В тази статия няма да разказвам как втория път съм избрала услугите, заплащани от НЗОК, за да спестя колосална сума. Истината е, че разликата сумарно не е чак толкова голяма, въпреки че не е и малка. Само че този път си осигурих много по-голяма доза лично спокойствие и удовлетворение на финала. А това е далеч по-ценно.

Проследяване на бременност по НЗОК

Отново искам да уточня, че за проследяването на втората си бременност не разчитах изцяло на пакета, предоставян от НЗОК. Но все пак услугата, осигурена от държавното здравеопазване, бе важен стълб в проследяването на бременността ми. Паралелно си направих няколко частни консултации и УЗ изследвания при друг лекар в частна болница за по-пълна информация и наличие на още едно мнение на специалист. 

Стъпка 1: Бременна съм

Като всяка жена, откачаща от любопитство след положителния тест, държах да се консултирам с лекар възможно най-скоро. И търпението ми просто не стигаше да отида до личния лекар за направление за АГ. Затова просто звъннах в най-близката като локация до дома ми болница, която в случая е частна, и си записах първия възможен час при жена акушер-гинеколог, без да съм питала и държала на имена. В случая за мен водещо бе да се консултирам със специалист. Не съм правила големи проучвания при кого да отида, защото като цяло имам доверие на лекарите.

На винено изложение WINEBOX
Ще се наложи да си призная, че в първите дни, след като научих, че съм бременна, ходих на планувано винено изложение. Но не съм прекалявала с виното.

Та отидох, лекарката потвърди, че съм бременна и всичко изглежда наред, и ме изпрати с уговорка да се видим след около месец, ако няма нещо извънредно. В уречения срок се видяхме още веднъж, всичко изглеждаше отлично. Тогава тя ме посъветва, че е време да се запиша на женска консултация по НЗОК, където е осигурен пакет от прегледи и изследвания, безплатен за мен. И тъй като самата тя има ангажимент към частната болница, сама ме посъветва да се запиша при друг лекар, който ще консултира бременността ми по НЗОК. Така след седмица вече бременността ми бе регистрирана и моят „сблъсък“ с „държавното“ следене започна.

Стъпка 2: Женска консултация по НЗОК

Включените в пакета по НЗОК прегледи и изследвания съвсем не са малко, противно на всеобщото мнение, че по касата не се полага почти нищо или то е крайно недостатъчно. Склонна съм да се съглася, че за по-голяма сигурност е хубаво да има включени още някои изследвания. Но въпреки всичко не смятам, че полагаемите се по касата са крайно недостатъчни. Какво точно включва пакетът по НЗОК можете да прочетете в този документ, който на мен лично ми бе много полезен.

След като имах пълната официална информация, не се тревожех да питам проследяващия лекар, когато смятам, че нещо ми се полага, а той не се е сетил да го пусне. Лекарят наистина може да пропусне някое полагаемо изследване. Не защото не иска да го пусне, а защото сте пропуснали да му споделите важен факт за здравословното си състояние, който той не знае. Така например аз имам късогледство и от дълги години нося лещи. И зная, че по пакета от НЗОК на бременните се полага офталмолог, ако имат някакви заболявания на очите. Ако не споменете това на гинеколога си, той може да не се сети да ви пусне направление за такъв специалист.

Да дадеш максимума от наличното

Женската ми консултация по НЗОК бе водена прилежно от третия до 9-тия месец и ми бяха пуснати всички полагаеми изследвания. В допълнение, почти при всяка консултация имаше и бърз контролен преглед с ехограф, който по принцип не е включен в пакета. Не казвам, че е бил същият като прегледите с УЗ, които ми правеха по време на частните консултации срещу заплащане. Но бяха бързи контролни изследвания, които да установят базови показатели дали са в норма или се разминават. Известно ми е, че това може би не се прави от всички лекари, проследяващи бременност по НЗОК, но споделям своя опит. С това искам да кажа, че лекарите, работещи в държавни здравни заведения, почти изцяло по НЗОК, не си гледат работата по-лошо. Някои дават максимума от себе си и техническите възможности, с които разполагат.

В същото време ходех периодично при лекарката, при която ходих за пръв път на частен прием, за контролни консултации. Те протичаха с по-подробен ехографски преглед, обсъждане на направените в женската консултация изследвания и други възникнали в движение въпроси. Не бяха със същата честота, като женската консултация, по-скоро веднъж на 2 месеца, тъй като не съм имала проблеми и не се е налагало да ходя по-често.

Мими в Шато Копса
За радост, бременността ми протече доста леко и не сме спрели да пътуваме. Тук се любувам на гледката във винарския комплекс Шато Копса. 

Стъпка 3: Последни седмици от бременността

Тук искам да отбележа, че отношенията ми с лекаря от женската консултация приключиха месец преди термина с предаването на цялата документация, включително направление за раждане и обменна карта, изисквани от всяка болница при постъпване за раждане. Лекарят ме посъветва оттук нататък да ходя ежеседмично на запис на тонове където преценя, препоръчително в болницата, в която съм се ориентирала да раждам. Не съм получавала направления и указания дали мога да ползвам тази услуга с финансиране от НЗОК.

Раждане в държавна болница в София

Стъпка 1: Частна или държавна болница?

В началото споменах, че при първото раждане имах неприятна за мен случка със заплащане на ръка на опериращия ме лекар, който преди това ми бе проследил бременността. Това стана след оперативно раждане в държавната болница, в която той работеше по това време. Уговорката ми тогава с него бе за избор на екип, като очаквах това да мине през касата на болницата по официалния ред. Накрая се оказа, че трябва да дадем парите на ръка, а документацията през болницата бе изведена така, че да се водя секцио по спешност, въпреки че то бе уговорено с лекаря ми от предния ден.

Така платената сума от 1400 лв на практика се доближи до тази, която щях да платя в доста по-удобна за мен частна болница, където (може би) щях да получа малко по-добро обслужване. Та тогава се зарекох, че следващата ми бременност отивам директно във въпросната удобна за мен частна болница и не се занимавам с държавни.

Е, за четири години доста неща се промениха, частната болница си премести адреса и ми стана не толкова удобна, а и също така вдигна цените. Също така си припомних, че в държавната болница, в която раждах преди това, базата всъщност е много добра и аз нямам конкретни оплаквания от самата болница и от персонала в нея, а само от отношението на конкретния лекар. Отидох на ден на отворените врати в нея и установих, че нещата там само са се подобрили. И бях готова да родя там, тъй като имам пълно доверие на хората в нея.

Стъпка 2: Спешен прием 20 дни преди термин

По стечение на обстоятелствата, се оказа, че лекарката, при която ходех на частни консултации, работи и във въпросната държавна болница. И е съгласна да поеме ангажимент за избор на екип. И тъй като след раздялата с „държавния“ лекар трябваше да ходя на платен запис на тонове, реших да го правя при нея. Така в последните седмици преди раждането се виждахме по-често и определено щях да се чувствам по-спокойна, ако раждам при нея. Благодарение на нейната наблюдателност и загриженост, родих три седмици предварително, но напълно здраво дете, за щастие без сериозни трудности и усложнения.

Лоши тонове и какво може да се обърка

20 дни преди термина тя не бе доволна от резултатите от записа ми на тонове, който повторихме след час, и ме изпрати директно за прием и наблюдение в болницата. Там в рамките на по-малко от 24 часа ми бяха направени четири записа на тонове, два ултразвукови прегледа, един доплер и всевъзможни изследвания на кръв и урина, включително антитела и изтеклия Васерман.

Поредният "равен" запис на тонове, който притесни лекарите
Поредният „равен“ запис на тонове, който притесни лекарите

Личеше си, че лекарите са наистина загрижени не само за мен като пациент, но и за всички останали приети пациенти. И са решени да направят максимума, за да решат възникналите проблеми. Не мога да не отчета и прекрасното отношение на сестри, акушерки, и всички от персонала на болницата, с които се срещнах. На тези хора, или поне на над 90 % от тях, наистина им пука за работата и пациентите им. И това, че работят в държавна болница, не ги прави по-малко специалисти и хора.

Стъпка 3: Раждане със спешно цезарово сечение

На втория ден от престоя ми в болницата едночасов запис на тонове пак не даде задоволителни резултати. Персоналът на болницата незабавно го изпрати на моята лекарка и ме информираха, че са решили да ме оперират спешно, тъй като смятат, че има риск за бебето. Имах им пълно доверие и докато ме подготвят за операцията, лекарката пристигна в готовност да ме оперира. Изключително важно за мен бе това, че комуникацията за моето състояние се водеше не между мен и нея, а между нея и персонала на смяна в болницата. Това за мен е най-добрият вариант, за да не става развален телефон и да се работи професионално.

В следващите часове секциото бе извършено, бебето извадено благополучно, а аз настанена в реанимация и обгрижена подобаващо от дежурния екип в интензивното отделение. Слава Богу, нямаше усложнения и на следващия ден ме раздвижиха и изпратиха в нормалното отделение, където да продължа възстановяването и да започна да се грижа за бебето си.

Първата снимка на бебе Адриана
Първата снимка на бебе Адриана
Андрей, кака Ани и бебе Ади, докато аз съм в реанимация
Андрей, кака Ани и бебе Ади, докато аз съм в реанимация

4 дни престой в родилното отделение и срещи с бебето

Предишното ми раждане бе в същата болница преди 4 години и избрах отново да бъда настанена в „общото“ родилно отделение, а не във ВИП стая. За мен предимствата от това са няколко. Първо, социалният живот. Стандартните стаи са с по 3 легла, което аз не намирам за натоварващо или претъпкано. Все пак в Студентски град съм живяла по този начин 4 години и 4 дни престой в болница при подобни битови условия съвсем не ме смущава. В същото време е удобно, когато три жени в сходна ситуация имат възможност да обменят опит и да си помагат, та дори само за три-четири дни. А и дори с две непознати „съквартирантки“ винаги можеш да си оставиш бебето при тях за 2 минути, за да отидеш до тоалетна или да се измиеш. 

Стаите в родилното отделение изглеждаха напълно задоволително
Стаите в родилното отделение изглеждаха напълно задоволително

За отношението към майките и бебетата

Настаняването в стандартното отделение за мен съвсем не беше онзи кошмар, за който съм слушала и чела по форуми през последните години. Още при първото ми раждане бях с много добри впечатления както от материалната база, така и от отношението към пациентките и децата. А сега ги затвърдих и установих някои новости в много положителна посока.

Разказите, че ви вземат бебето и ви го дават само от време на време за по час на ден, явно са много далечно минало. Бебетата бяха при майките сумарно 12 часа на денонощие. Което за мен е достатъчно време за адаптация, особено когато става въпрос за възстановяване в първите дни след раждане. По желание бебето може да остава и през нощта.

Бебе Ади бе при мен почти през целия ден
Бебе Ади бе при мен почти през целия ден

Даването на адаптирано мляко, поставянето на ваксини, направата на всякакви изследвания и т.н. става след изричното писмено съгласие на майката и съответната документация. Доста документи попълних и изчетох и по повод оперативното раждане. Та най-откровено искам да заявя, че отношението към родилките в тази болница е абсолютно коректно и професионално, а също така и много човешко. Без значение дали си с избор на екип, вип стая, дали раждането е било нормално или цезарово и какви усложнения може да е имало след него. Твърдението ми се основава не само на собствения ми опит, но и наблюденията и разговорите с останалите около 15 момичета, с които бяхме по едно и също време в родилното отделение. 

Кърмене, рехабилитация и още

Още някои новости, които ми направиха впечатление. Всяка сутрин през стаите на родилките минаваше рехабилитатор, който дава напътствия какви упражнения да правим, за да възстановим формата си по-бързо. Създадена е стая за подкрепа на кърменето, в която акушерка помага на майките, които имат проблеми с това. 

Не мога да не изкажа възхищението си и от грижата за бебето в неонатологията, въпреки че моето не е имало сериозни проблеми. Ведъж го бях оставила за час по времето, когато другите деца бяха при майките си, защото се наложи да изляза. Когато се върнах, една от сестрите го беше взела да го гушка, защото се разплакало. Тези хора наистина обичат това, което правят!

И някои неудобства

Не искам да говоря за недостатъци, тъй като не смятам, че това са сериозни проблеми. Все пак, раждането и престоят в държавната болница могат да са свързани и с някои неудобства. Но подозирам, че в частните също има определени неудобства, просто може да са от друго естество.

Общи санитарни помещения

Това, което повечето момичета определят като недостатък, са общите санитарни помещения за цялото отделение. В случая на около 15 стаи имаше две комбинирани бани с тоалетна и една самостоятелна баня. За някои от момичетата те се намираха сравнително далеч от стаите и това може да е неудобно, особено в първите дни след операция. По-съществено неудобство бе нерегулярното снабдяване с топла вода. Явно бойлерите не се справяха в пиковите часове.

Режим на достъп – защо ТРЯБВА да е ограничен

Недопускането на външни хора в родилното отделение за мен не е неудобство, защото е от хигиенни съображения. За тези, които държат да приемат посетители денонощно, има ВИП стаи. Признавам, че не е приятно да се виждаш с близките си за 5 минути на ден на стълбището или да трябва да излизаш извън сградата и да не можеш да покажеш бебето на посетителите, но това продължава 4-5 дни. Всички ще имат достатъчно време да го видят, когато се прибере вкъщи.

Та за кои лекари и болница става въпрос?

Оставих тази информация за края на статията, защото не искам да създавам предразсъдъци у никого, който може да е чувал или имал отношения с въпросните лекари и здравно заведение. В крайна сметка, ето кои са споменатите в тази статия лица и места:

Проследяващ бременността лекар по НЗОК (женска консултация) – д-р Венко Павлов, 17 ДКЦ, София

Проследяващ бременността лекар и водещ раждането – д-р Албена Гагова, болница Вита, София

Раждане – II САГБАЛ Шейново, София

Благодаря от сърце на всички, споменати в тази статия, които помогнаха за моята лека втора бременност и успешно приключило раждане! Сега пожелавам само здраве на всички тях и на цялото наше семейство!


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram