Как се пътува с бременна жена и тригодишно дете

Семейство Андрееви на разкопките на древния град Хераклеа Синтика край Петрич

Редовно ни питат как можем толкова много да пътуваме, откъде имаме време (и пари, но това по-рядко ни питат, че въпросът е деликатен), не работим ли.. А когато споменем, че в 90 % от случаите си пътуваме и с детето, а в последните месеци групичката ни се състои от мъж, бременна жена и дете, недоумението рядко може да бъде скрито. Та днес ще ви разкрия тази велика тайна, как така може нашата малка тумба да пътува толкова често и защо при нас пътуване по време на бременност или пък пътуване с малко дете, или пък и двете, не е онзи ужас, който описват други майки по пейки, градинки, статии, форуми, книги и където още се сетите.

Негово величество БАГАЖЪТ

Определено този въпрос и коментарите към него водят класацията на най-болните теми. Редовно ме питат как не ми омръзва постоянно да оправям багаж и как това било на всички майки най-омразното нещо в едно пътуване – опаковането преди тръгване и съответното разопаковане.

Да си призная, събирането на багажа за цялото семейство за мен се е превърнало в някаква рутина. Отнема сумарно между половин и два часа, в зависимост от това къде отиваме, за колко време и с какъв транспорт. Изваждането на цялата къща от долапи и гардероби и прилежното ѝ опаковане в гигантски куфари и зачеркването на важни неща по списък, които да не забравим, просто не се случват. Списъци правя единствено за дълги пътувания до по-неизвестни дестинации, когато не съм сигурна какво ме чака там.

И така, как изглежда нашият багаж?

Най-често пътуваме с автомобил, така че не се ограничаваме много. Но и по навик не си носим цялата къща със себе си. В общия случай имаме:

Личен багаж

Изразява се в две сравнително малки чанти с личен багаж. В един куфар, формат за ръчен багаж в самолет, обикновено се събират дрехите на възрастната част от семейството. За един уикенд, тъй като най-често пътуваме за толкова, това ще рече по не повече от 2 чифта дрехи и бельо на човек, плюс някакви пижами или тениски за спане. Козметиката се ограничава до комплекта ни с електрически четки за зъби, тъй като или отиваме на хотел, или на гости у роднини, като и в двата случая имаме осигурени шампоани, сапун и такива елементарни неща. За всеки случай понякога си носим по 1-2 малки шампоанчета, останали ни от предишни хотели. Много често в куфара успяваме да напъхаме и един лаптоп. Задължително слагаме бански, независимо къде отиваме.

Багажът на нашето семейство за един уикенд извън София
Багажът на нашето семейство за един уикенд извън София, в случая в Стара Загора.

Втората чанта е сак горе-долу с обема на куфара, в който влизат малко повече чифтове дрехи за Ани, която се цапа повече, нейната четка за зъби и понякога малко пликче с лекарства за спешни случаи. Това пак с уточнението, че ако сме някъде в България или в голям град, тази част я пропускаме. Все пак в големите градове има аптеки и лекари. Та не виждам причина да разнасям лекарства из цялата страна. В същата чанта почти винаги остава място за резервни чифтове обувки, зарядни за телефони, батерии и разни по-дребни технически принадлежности.

Техника

Тази част от багажа понякога е дори по-обемна от горната. Включва най-малко една раница с фотоапарат, обективи и прилежащи аксесоари. Както и още една раница с лаптоп. Понякога носим и повече от един фотоапарат и безчет на брой обективи. Което увеличава броя и теглото на чантите с техника. Но е важно да отбележим, че тази част от багажа също се събира много експедитивно. За нея отговаря Андрей и тя в повечето от случаите си е събрана и в готовност не само за пътувания, ами и за подвизи в София.

Багажът, заедно с фотографската техника, която този път е ограничена само в една раница. При по-дълги или по-специални пътувания е повече
Багажът, заедно с фотографската техника, която този път е ограничена само в една раница. При по-дълги или по-специални пътувания е повече

Багаж за в колата

Понеже на Ани в последната 1 година ѝ прилошава по време на пътуване, винаги носим в колата малка раничка с поне 2 чифта резервни дрехи, лекарства против прилошаване, вода, солети и евентуално някаква друга суха храна. Всъщност, тази раничка в повечето случаи също е приготвена предварително, защото я ползваме и за разходки из София или когато ходим на гости.

Какво НЕ носим

Та това е нашият багаж и наистина ако пътуваме само за уикенд в България, се събира буквално за 30 минути. НЕ нося неща като преси за коса, тонове специална козметика (няма нищо, без което да не мога да живея 2 дни), гримове, ютии и т.н. Играчки за Ани също носим много рядко. Обикновено вземаме нещо компактно като карти и книжки и то за всеки случай. Разчитаме на това, че там, където отиваме, на детето ще му е достатъчно интересно, че да няма нужда от играчки от вкъщи. Не носим и дрехи, които изискват особени грижи и гладене, докато сме на път.

При събирането на багажа винаги сме спокойни, защото в 99 % от случаите отиваме на места с цивилизация. И дори да забравим нещо у дома, неща от първа необходимост като лекарства, дрехи, козметика и четки за зъби можем да си купим навсякъде.

Пътуването – умора или удоволствие?

Следващият по популярност въпрос е по повод самото пътуване, изразяващо се във возене, шофиране и т.н. За нас то е еднакво приятно, колкото и пристигането на избраната дестинация. Обичаме да кръстосваме пътищата, да изследваме местата, през които преминаваме, а не само тези, на които отиваме. Признаваме, че е малко по-бавно и трудно с дете, на което му прилошава, но и за това си има решение. Просто шофираме по-бавничко, избираме маршрути с по-малко завои и неравности и спираме често. Тъкмо да се полюбуваме на местата, през които минаваме. Детските песнички в колата до голяма степен спасяват положението. Другото е, че се стараем да пътуваме, когато Ани е уморена и има шанс да заспи. Така хем не ѝ прилошава, хем ние сме по-спокойни и бързи.

Тук е мястото да уточним, че голяма заслуга за комфорта ни при пътуване има нашият автомобил. Въпреки че не е нито голям, нито луксозен, сме си го избрали достатъчно комфортен както за управление, така и за возене. Затова и нито шофирането, нито возенето ни уморяват, освен ако не става въпрос за много дълги часове. 

Туризъм с деца и бременни – колко да е сложно?

Най-важното в едно пътуване е всички да са щастливи. Когато се уморим - просто сядаме и си почиваме.
Най-важното в едно пътуване е всички да са щастливи. Когато се уморим – просто сядаме и си почиваме. Тук си лежим в парка Лаженки във Варшава, въпреки че имахме само един ден да разгледаме полската столица

Където и да отиваме, винаги избираме мястото така, че да е комфортно за всички от семейството ни. Не правим планове да посетим 10 забележителности в един град за един ден, ако сме с дете или друг човек, който се уморява по-лесно или пък му доскучава от много забележитености. Не държим да изпълним програмата (просто нямаме програма), но държим да си изкараме добре. Та дори ако сме видели само едно интересно нещо за деня, а следобеда сме прекарали в дрямка.

Когато пътуваме с дете, винаги си предвиждаме посещение и на места, подходящи и за деца – зоопарк например. Е, водим Ани и във винарни, но се стараем да ѝ намерим забавление, докато разглеждаме и се обясняваме. Например ѝ даваме да играе с карти, пъзел, коркови тапи и понякога с таблет. По същата логика, не се катерим на труднодостъпни скали и не правим дълги планински преходи, ако  някои от нас не са готови за това. Или пък Андрей отива сам, а ние го вземаме от някъде с колата.

Детските площадки са важна забележителност във всеки град
Детските площадки са важна забележителност във всеки град. Тук Анито се забавлява в Белград.

Като цяло, стараем се да си правим пътуванията така, че всички да са доволни и да не бързаме за никъде. И никой от нас не се чувства разочарован, че не сме направили програма максимум.

Пътуване в чужбина

Същите неща важат и за пътуване в чужбина, където отново предпочитаме да ходим с автомобил, стига да не е много далече. За там внимаваме повече единствено с документите и си проверяваме няколко дни предварително дали имаме всички необходими документи. И задължително ден преди пътуването си сключваме туристическа застраховка и за тримата, за да сме сигурни, че ако се случи нещо, можем да разчитаме на помощ и бърза реакция.

Тази статия бе написана, докато имахме едно дете на 3 години и второ на път. Както

Сега пътуването със семейството по-лесно и приятно ли ви звучи?
Ако имате въпроси и коментари, ще се радвам да ги споделите! Кажете вие как пътувате, какво ви спира или помага да пътувате често и изобщо всякакви идеи по отношение на пътуването с деца, бременни и изобщо семейните пътувания! За мен никога не е стоял въпросът дали пътуване по време на бременност е добра идея или пък за пътуването с деца. А за това кои са нещата, които ме тормозят най-много по време на бременност, вижте от тази статия.