На СПА с деца: Защо това е един от малкото начини всички да са доволни и отпочинали

На басейн с деца на 2 и 6 г.
На басейн с деца на 2 и 6 г.

По мои наблюдения, темата за ходенето на СПА с деца в общи линии е възприема също като пътуването с деца – нещо повече по изключение, отколкото като правило. Признавам си, абсолютно не схващам защо ходенето на СПА трябва да се възприема най-вече като нещо, запазено за двойки с подтекст за продължение на СПА удоволствията в леглото насаме след това. Ако нямаш деца – ок, тук е ясно – романтика, вино..  Но не схващам защо ти е да „бягаш“ от децата си като ходиш на СПА хотел за уикенд, примерно. Като може спокойно точно там да отидеш с тях и да си изкараш повече от добре.

Разбира се, че и аз искам понякога да оставя децата на някого и да отидем на някое място, където не е много удобно за деца. Но първият ми избор определено няма да е СПА център. По-скоро ще е театър или винено събитие или някакво друго събитие, където нито на децата ще им е интересно, нито на мен ще ми е приятно да ги гоня, вместо да общувам с хората около мен.

Та в тази статия съм решила да ви разкажа повече за това как обичаме да ходим на СПА с деца, как да намерим подходящ СПА хотел за семейство с деца и как наистина да си изкараме добре. Ако още отсега сте ме сметнали за луда, чудесно – може да не четете нататък. Изберете си някоя друга статия, пък ако много ми се дразните, хиксчето в горния десен ъгъл предполагам, че работи. За оцелелите след встъпителните думи – да знаете, че сте герои! Ето за вас пиша!

На СПА с деца – Защо?

Моето мнение е, че ходенето на СПА с деца е един от малкото начини всички в семейството да са доволни, да няма разделение на „почиващи“ и „прислужващи“. СПА хотелите са едни от малкото места, където всички в семейството могат едновременно да правят нещо приятно, почти без да се лишават от времето си за почивка.

Как става това? Бонусът, особено на по-големите СПА хотели, е, че предлагат доста стабилен набор от услуги и съоръжения, подходящи и за малки, и за големи. Имат и големи, и малки басейни, а много от тях имат и детски кът. Ако сте в по-висок клас хотел има шанс да попаднете и на детски кът с детегледачка, която ще ви отмени за известно време в търсенето на забавление за малките.

В същото време, не бих лишила децата си от удоволствието да се плацикат в басейн. Все пак, нямам такъв у дома, затова и ние, възрастните, от време на време си позволяваме удоволствието да отидем някъде, където има. Е, с какво децата са заслужили да ги лишим и тях от тази радост, ако някой може да ми обясни? Няма нищо по-хубаво от това и аз, и децата ми едновременно да се забавляваме и радваме на разни удоволствия. Та, затова, горките, все ги мъкнем с нас на пътувания и на спа.

Андрей, Ани и Ади - пълно забавление в басейна, на басейн с деца
Андрей на басейн с деца

На СПА с деца – къде?

Ако искате почивката на СПА с деца да е наистина приятна, е много важно да изберете подходящото място. Най-вече хотела. Защото, когато ходим на СПА, обикновено прекарваме основното време в хотела, с евентуално малки разходки навън из града или местността, където хотелът се намира. Затова проучете добре и не се хвърляйте на първата евтина оферта за СПА хотел, която ви попадне. Защото, ако попаднете на хотел, който не предлага достатъчно добри условия и забавления за деца, почивката ви спокойно може да се превърне в нещо не много приятно.

Как да изберем хотел: Колкото повече – толкова повече

Напълно ми е ясно, че хотелите с повече удобства са с доста сериозни цени и не всеки може да си го позволи. Същото се отнася и за нашето семейство. Затова и не ходим на 4-5 звездни СПА хотели всеки месец, а си го позволяваме най-много веднъж-два пъти в годината. Но пък се стараем да си изкараме максимално добре.

В тази статия ще намерите много полезно проучване, което на правихме, докато търсехме хотел за Коледа. В нея има и таблица с шаблон и въведени доста на брой хотели в България по зададени критерии, които можете да ползвате за ориентир при избор на хотел.

Пълно забавление в горещ външен басейн през зимата във Велинград - с Ани на 2 г.
Пълно забавление в горещ външен басейн през зимата във Велинград – с Ани на 2 г., Вила Вучев – Велинград

Истината е, че именно в 4-5 звезден хотел имате шанс да намерите достатъчно удобства и забавления за децата, които ще позволят и на родителите да си починат и ваканцията да премине без нерви. В редки случаи може да попаднете и на изненадващо хубав по-бюджетен и по-малък хотел, в зависимост от това с какво сте готови да направите компромис. За нас, примерно, хубавите басейни, особено топлите външни басейни, са приоритет, а такива рядко има в малките хотели. Чисто и просто са доста скъпи за поддръжка. Ако се задоволявате с джакузи, термална зона и малък детски кът, и в по-малък хотел вероятно ще се чувствате достатъчно добре. Всичко зависи и от това колко са големи децата, как са свикнали да се забавляват и какви интереси имат. При нас басейните са на първо място.

При избора на хотел внимавайте и какво помещение ще изберете. Ние все още нямаме нужда от кой знае колко големи помещения с много легла, но винаги предпочитаме апартамент или поне студио, за да може да има повече лично пространство за всеки от нас. Съвсем различно е, когато може да изпратиш детето в другата стая да спи, гледа тв или играе на таблет, докато си четеш книга в обедната почивка.

СПА дестинации в България

Нашето може би любимо място за СПА е Велинград – най-вече защото има голям избор от хотели, много от тях имат хубави басейни и цените са доста по-добри, в сравнение с останалите СПА курорти из страната. Друг бонус е, че ако сте там в по-хубаво време, има и доста паркове, където можете да излезете с децата да поиграят на някоя площадка или да карат колело или каквото си носите (ние винаги носим тротинетката – не заема място и е чудесно развлечение).

Много приятно е и в Огняново, но там рядко ходим, защото е доста пътуване. Били сме още край Сандански, Костенец, Чифлик.. места много. Можете да разгледате по-подробно в статията ни за Топлите минерални басейни на открито в блога ни с Андрей.

На СПА с деца: как да се справим?

Ако никога не сте ходили на СПА с деца, вероятно ви тормозят хиляди въпроси като „Как да осигуря безопасността на децата?“, „Дали е достатъчно чиста водата в басейна?“, „Какъв багаж точно ми е нужен?“ и т.н. За багажа при пътуване с деца, всъщност, съм писала в друга статия. В общи линии, ако ходите на СПА хотел не ви трябва особен багаж. Вземате бански и джапанки и евентуално надуваеми принадлежности за плуване на децата и това е. Хавлии, халати и пр. почти навсякъде дават и аз лично почти никога не нося.

Ани и Ади в спа центъра на Ува Нестум
Ани и Ади в спа центъра на Ува Нестум

Относно безопасността на децата – при нас винаги детето е с възглавнички за плуване, с които вероятността да му се случи нещо лошо в басейна клони към нула. В същото време винаги има един родител в басейна, който не е нужно непрекъснато да държи детето – стига само да го следи с поглед и да реагира, ако нещо стане.

За чистотата на водата в басейна – и да се тормозите с този въпрос, и да не се тормозите, никога няма как да знаете колко точно е чиста и колко точно и какви препарати има в нея.

Принципът, че в по-големите и по-скъпите хотели имате шанс да е по-добре, важи и тук. Не за друго, а защото вероятно има специалист, който се грижи всичко в това отношение да е на ниво. Попадали сме на малки хотели, които уж имат басейн, но или не се справят с почистването му, или прекаляват с препаратите и може дори да ти прилошее от тях. На същите неща сме попадали и по отношение на сауната и парната баня – персоналът в хотела да няма никаква представа на какви градуси да са, всичко се пуска на макс и комфортът остава някъде в сферата на мечтите. Но дори някое от съоръженията да не ви допада, постарайте се да не си създавате драма от това. Много неща са въпрос на личен вкус и това, че водата в басейна, е примерно 29 градуса и на вас ви е студена, не значи, че всички се чувстват така.

Причини да отидем на СПА с деца

Нека обобщим пак причините, заради които бихме се решили да отидем на СПА с децата. Всъщност, това са моите причини. Ако имате ваши, споделете ги.

Семейството е ЗАЕДНО

Каквото и да ми разправяте, това е един от основните фактори това семейство да просъществува в този си вид. Проблемите обикновено не идват от това, че родителите са изнервени покрай децата. Проблемите идват от това, че родителите и децата не си общуват достатъчно. И малко по малко всеки започва да мисли за собственото си спокойствие, което обикновено изключва присъствието на останалите.

На турска баня с деца - Wave Resort 2020
На турска баня с деца – Wave Resort 2020

Забавление и удоволствия и за децата

Много се забавлявам на лицемерието на някои родители. В ежедневието ахкат и охкат как детето им, горкото, се разболяло, обидили го в училище/детската градина, не яло достатъчно, не му било вкусно, чувствало се самотно, защото за 5 мин си го оставил да си играе само, за да се изкъпеш. Но в същото време, когато решат да се поглезят извънредно с нещо такова като СПА, през ум не им минава да доставят това удоволствие и на детето. То било малко и не разбирало. Да, бе. Бас хващам, че няма човек, който да няма траен детски спомен от това как родителите му отиват на ресторант/почивка или нещо друго и го оставят при баба. И никак не му е приятно от това, но нали е дете – няма право на мнение и нищо не може да направи.

Почивка

Да, това е един от много малките начини всички в семейството що-годе да могат да си почиват едновременно. Определено по-лесно се гледа дете, плацикащо се в басейн, отколкото умряло от скука дете, което се чудиш как да забавляваш у дома, защото времето навън е лошо. Да не говорим колко приятно уморително действат басейните и на деца, и на възрастни, и после всички се радват на чудесен сън.

Разнообразие

Когато сте на различно място и имате за изследване разни нови неща, почти нямате време да мислите за някои ежедневни проблеми. И това ако не е почивка.. Определено ми се струва по-приятно и ненатоварващо да обикалям с детето хотела и всичките му кътове, съоръжения и околности, отколкото да обикаляме квартала в мрачен студен ден, търсейки деца за игра по пустите площадки. А, и не на последно място – в СПА хотел винаги има шанс да срещнете и други луди като вас, които са посмели да заведат децата си. Повярвайте ми, ще ги срещнете. И тогава вече животът ви съвсем се улеснява, поне за дните на престоя ви.

Семейни забавления в басейна
Семейни забавления в басейна

Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram