Tsuky Baby Box и как една моя мечта се сбъдна съвсем случайно

Ани е нетърпелива да отвори Tsuky Baby Box

Чували ли сте как във Финландия от близо 80 години насам има държавна политика на майките да се дава като подарък кутия с бебешки принадлежности, в която се съдържа всичко необходимо за първите месеци от живота на бебето? Е, аз научих за нея през 2013 г., когато още работех като журналист и BBC бе това, с което ставам и лягам всеки ден. Нямах деца, но имах много време за четене на какво ли не. Обаче си спомням, че това бе едно от нещата, които оттогава не ми излиза от главата.

Та накратко казано, тази политика там е още от 30-те години на миналия век и целта ѝ е била да даде равен старт на всички деца в страната, независимо от техния произход и социално положение. В момента системата е такава, че майките могат да избират между кутията и държавна помощ в размер на 170 евро. 95 % избират кутията, която, освен че е с по-висока себестойност, им спестява и много време за избиране и пазаруване на необходимите за едно бебе неща. Там явно не ги тресе чак толкова бебеманията и избирането на най-хубавите и модерни дрешки, козметика и технически средства за отглеждането на бебето не е задача номер едно за всяка майка.

Защо само във Финландия?

Откак прочетох този материал, мисълта за кутията не ми даваше мира. А още повече ме побъркваше това, че във Финландия практиката е от 70-80 години, но никъде другаде такова нещо няма – нито като държавна политика, нито като пазарен продукт. Явно съм финландка по душа, въпреки че не пия водка отдавна и не бих живяла в студена държава. Но явно материалът е спечелил не само мен, но и много други хора и бизнеси по света. Та наскоро научих, че подобна кутия се предлага като държавна придобивка и на още няколко места като Швейцария и Шотландия. А от 1-2 години едни предприемчиви финландски татковци са направили и така, че вариант на кутията да може да се продава по цял свят. 

И така, цъкайки Инстаграм преди 1-2 месеца, забелязвам аз, че една от популярните български блогърки с малки деца разхвърля на леглото си нещо, което удивително прилича на тази финландска кутия. Пак е baby box, но цялото име е Tsuky Baby Box и за мое огромно учудване е българско произведение.

Да казвам ли, че след 3 дни кутията вече беше у нас? А аз благодарях на всички божества, че ще се спася от бебешкия шопинг и срещите с десетки продавач-консултанти и дистрибутори на детски стоки, които се надпреварват да ми обясняват как техният продукт е най-революционен и ако не си го купя на момента, значи съм ужасна майка и не искам най-доброто за детето си.

Tsuky Baby Box – разопаковане

Колкото и да ми се искаше като малко дете да отворя кутията още на вратата вкъщи, оставих това удоволствие на Ани, която пък пощуря от ентусиазъм да види какво сме приготвили за малкото бебе. И с огромно любопитство разхвърли за отрицателно време иначе добре подредената кутия, успя да отвори препарата за пране и да налапа биберона на шишенцето за вода. Нищо де, ще го стерилизирам, няма драма.

Ани изпробва нещата на малкото бебе от Tsuky Baby Box
Ани изпробва нещата на малкото бебе от Tsuky Baby Box

Опита се да влезе и в миниатюрните бодита и ританки, но бързо откри, че няма да успее. Затова пък козметиката, подготвена за бебето, влезе в употреба преждевременно, защото Ани направи някаква алергична реакция и трябваше да я мием с много щадяща козметика и тази за бебето свърши чудесна работа.

Ужасно сладурските чаршафчета и завивка ги изпрах тези дни и малко се намачкаха от сушилнята, но са в същото отлично състояние. Може и да ги изгладя, ще видим. Важното е, че са пригодени за пране, сушене, гладене и подобни издевателства, които аз често смятам да прилагам върху тях.

За дрешките, които са на неизвестната доскоро за мен полска марка Pinokio, мога да кажа същото. Приятно ме изненадаха, страшно приятни и меки са на допир и са видимо много качествени, за разлика от някои по-масови марки в мол-мрежата (откъдето аз, признавам си, пазарувам често). А цените им са същите или дори по-добри, което особено ме радва (естествено, че съм проверила кое колко струва и поотделно).

Какво точно има в Tsuky Baby Box?

Много набързо и накратко описвам, защото не виждам причина да преписвам това, което те сами са си споделили на сайта. Кутията съдържа селекция с над 30 отделни продукта, които покриват основните нужди на бебето в първите месеци у дома:

За сън

 • Спално бельо Tsuky – 2 бр. долни чаршафи, олекотена завивка и калъф за завивката. 
 • Специално боди за сън Tsuky, което улеснява смяната на пелена през нощта. Ето това е наистина много интересен продукт за мен, прилича малко на рокличка и наистина нямам търпение да го пробвам. 
 • Меко зайче за гушкане – направено е от напълно безвредни материали и можете да го дадете на бебето от първия ден. Сигурна съм, че ще го обожава
Ани пробва бодито за сън от Tsuky Baby Box, но не е за нея
Ани пробва бодито за сън от Tsuky Baby Box, но не е за нея

За баня

 • Кърпа за баня Tsuky – и тук много ме впечатлиха с качеството на материята, защото у дома и за Ани съм имала най-различни хавлии, но тази определено изглежда по-добре. 
 • Термометър за вода рибка

Козметика от BIODERMA. Тук всяка майка може да направи наистина голямо проучване каква козметика да ползва за бебето. За мен всяка марка висок клас медицинска козметика е ок за начало, а ако по някаква причина детето направи реакция към нея, да се смени. Но това не е нещо, което може да се предвиди преди раждането. В комплекта се съдържат:

 • ABCDerm Gel Moussant (200ml) – измиващ гел
 • ABCDerm Hydratant (200ml) – хидратиращо мляко
 • ABCDerm Change intensif (75ml) – крем против подсичане.
 • ABCDerm H2O (100ml) – мицеларен разтвор

За всеки ден

Колекция дрешки Pinokio – включва бодита с къс и дълъг ръкав, гащеризони за отгоре и комплектче от жилетка и ританки. Уточнявам, че в различните разновидности на кутията тези неща може малко да се разминават, а също така се предлагат и в различни цветове. Има дрешки в размери 50, 56 и 62. 

Муселинови пелени от Texpol – пелените са изработени от бамбукови влакна и са антиалергични. От тях 2 са в размер 75×75 см и една малка 30х30. И те много ме впечатлиха, изключително меки и приятни. 

Аксесоари за бебе от NUK. Това е марка, на която също имам доверие и винаги съм оценявала високо заради отличното съотношение цена-качество на продуктите им. А това е много важно, особено ако ползвате повече шишета и биберони.

 • стъклено шише с каучуков биберон (120ml)
 • каучуков биберон – залъгалка 0-6 м. 
 • ножичка с предпазител
 • комплект четка с естествен косъм и гребенче 
 • препарат за пране на бебешки текстил (750ml)

Някои неща, които ме впечатлиха в Tsuky Baby Box

Това, което знаех за финландската кутия, е че тя освен принадлежностите за бебето, става и за легло на новороденото и съдържа мини матраче. Tsuky няма такава функция и това е една от разликите. Но все пак дочух, че Tsuky може и да пуснат вариант с кутия, подходяща за сън, така че ако сте готови да експериментирате, следете ги. Засега само принадлежности.

Та в кутията на Tsuky работата с производството на нещата е следната. Повечето са на доказани и вече съществуващи марки, специално подбрани от екипа на Tsuky Baby Box, който, съвсем не изненадващо, е съставен от майки с малки деца. Но някои от нещата са специално разработени и произведени за тях, което особено много ме радва.

Прекрасното одеялце с марка Tsuky
Прекрасното одеялце с марка Tsuky

Например спалното бельо си е тяхна марка и аз лично го обожавам. Също така се сдобих допълнително с прекрасно одеялце, също тяхна разработка. То не се съдържа в моята кутия, но е част от по-малката им подаръчна кутия, заедно с други сладурски неща. Тук да уточним, че тази кутия, с която аз се сдобих, е по-голямата и съдържа наистина всичко необходимо за първите месеци на бебето (е, ще се наложи да си купите пелени за еднократна или многократна употреба, както предпочитате, както и по-големи неща като количка и легло). По-малката е по-скоро подаръчна. В нея има по-малко неща, които може да не са от първа необходимост, но ще зарадват всяка майка.

Ади на почти 1г

За кого Е и за кого НЕ e Tsuky Baby Box?

Най-искрено и лично, както си личи от писаниците ми досега, аз искам да заявя, че обожавам тази кутия и наистина си мечтаех за нещо такова преди години. Но напълно съм съгласна, че тя не е за всеки и наистина ще има хора, на които концепцията изобщо няма да допадне.

Ясно ми е как бременните за пръв път жени кипят от енергия и ентусиазъм да правят проучване за всяка една вещ, която ще ползват забебето си. Много от тях спират да ходят на работа още в началото на бременността и се сдобиват не само с ентусиазъм, но и с огромно количество свободно време именно за подготовка за бебе. Сигурно им доставя удоволствие и аз уважавам това. Та май тази кутия не е за тях и искрено съветвам техните роднини и близкида НЕ им се бъркат в удоволствието и да не им сервират наготово собствените си или други решения за това какво да купят на бебето си и какво не.

Има обаче едни други, такива като мен, които първо, че не виждат особен смисъл в излизането в болничен, ако нямаш сериозна здравословна причина за това. И второ, не кипят от ентусиазъм да прекарат месеци в проучвания къде точно е отгледан органичният памук на пелените. И в коя точно лаборатория е произведена козметиката. Особено с втората бременност си признавам, че бейби шопингът ми е безкрайно безинтересен. Но дори да имам останали някои неща от първото дете, все пак нямам 100 % от необходимите.  Та за тези, които искат да си спестят време и нерви (а и пари не на последно място, да не говорим, че времето и нервите също са пари), кутията е супер решение, каквото на българския пазар аз не знам да е имало до момента. И аз я препоръчвам най-горещо.

Още малко за кутията

И за финал да добавя, че има няколко разновидности на кутията и може да избирате в зависимост от пола на бебето и вашите предпочитания за цветове и десени. Е, някои неща са си унисекс, но за дрехите специално има няколко колекции. Така че, разгледайте ги и ви пожелавам успешно раждане и много радостни емоции.


Следете ежедневните ни щуротии в профила ми в Instagram