Сезонни вируси: Наръчник за оцеляване

Как да оцелеем през есента и зимата – и ние, и децата

Зимата е любим сезон на децата, но не и на майките

Октомври месец е, крайно време беше най-централната тема на българските майки, техният нощен и дневен кошмар, техният враг и спътник в живота, да стане централна тема в обществения живот. А аз открих, че в статията си за Най-големите врагове на перфектната майка почти съм пропуснала тази жизненоважна тема. А именно – вирусите и болестите по децата. Но по-добре късно, отколкото никога. Та реших да се реванширам и да изкажа едно компетентно мнение на една перфектна българска майка. Та току вижте съм помогнала на някоя съседка по съдба да оцелее и през настоящите сезонни вируси.

Та, как да оцелеем в сезона на вирусите, а именно есента и зимата? Ето моят наръчник за оцеляване.

Дефиниция на болести

Най-напред е важно да уточним, че обект на настоящия наръчник са само и единствено болестите, които ходят по децата. Тоест, болен възрастен човек не е проблем и не може да бъде. Врагът на народа и най-вече на майките са само и единствено децата, които по една или друга причина се доближават до техните деца.

Що е то болест? Всяка пъпка или пъпчица, всяко поруменяване на личицето, всяко повишаване на телесната температура на едно дете независимо от причината, всяко отделяне на секреция през носа, всяко кихване, изкашляне или неволно задавяне. Хич да не се опитват някои да пробутват оправдания като алергия, хранителен обрив или нещо друго. Всяко подобно оправдание е опит за измъкване от ситуацията на една безотговорна към обществото майка. На която не ѝ стига това, че не ѝ пука за болното ѝ дете, ами от яд нарочно иска да разболее и всички останали. Така че, следете за гореизброените симптоми и сигнализирайте полицията, ако ги забележите.

Какво да правим, ако срещнем болно дете

Едно много болно от варицела дете, което се чуди защо не е на ясла
Едно много болно от варицела дете, което се чуди защо не е на ясла

За ужас на всички нас, перфектните и отговорни мами, по площадките, улиците, та дори по детските градини бъка от тази напаст – болните деца. И за наша най-голяма нерадост, нашето перфектно здраво дете, което не излиза от къщи, без да му е направена пълна кръвна картина и CRP, се среща понякога с онези сополанковци, децата на безотговорните родителки. Поради бездействието на полицията, РИОКОЗ и всички останали крайно безотговорни институции, все някога и нашето дете се среща или поне доближава до някое болно.

Как да реагираме на място?

Първо, как изобщо може да допуснете да се доближи? Ваше задължение е да сканирате приближаващите деца в радиус от поне 100 метра и автоматично да тръгвате с детето в обратната посока, ако забележите такъв индивид. Но ако все пак ви изненадат в гръб, първата реакция трябва да е да дръпнете детето си възможно най-силно и най-далече от сополанкото. Моментално трябва да му разпоредите да не доближава това дете. Изобщо не се притеснявайте, че детето ви ще изпадне в потрес какво се случва и защо. Важното е да остане здраво. А това, че ще плаче половин ден, защото няма с кого да играе, е малък проблем. Ще си играе с мама, защо изобщо му е нужен някой друг?

Ако сте от по-смелите майки, горещо ви съветвам да проявите социалната си отговорност.  Демонстративно и на висок глас заявете на детето си, че не може да играе със сополанковци. Следваща стъпка е да се изправите срещу придружителя на болното дете и да излеете всичкия хейт, който можете да съчините на момента. И изобщо не слушайте обясненията, че сополите са алергични или каквото там оправдание има. Побързайте да се отдалечите, че знае ли се какво носят..

Как да реагираме, когато се приберем у дома?

Следваща стъпка – приберете се у дома и моментално споделете възмущението си във всички социални мрежи, групи, форуми, сайтове и навсякъде, където има кьорава българска майка. Дайте на всички да разберат колко безотговорни хора има по света.

Какво да правим, ако детето ни се разболее

Това, скъпи отговорни майки, по никакъв случай не трябва да се допуска, поне докато детето ви навърши 18 години. Но ние всички знаем, че светът е несправедлив и болести и зарази дебнат навсякъде. Затова ето няколко съвета за действие в тези много кризисни ситуации, когато детето недай Боже завъди я сополи, я кашлица, я температура или нещо подобно.

Карантина

Първо, заключвате го у дома. Още по-добре в мазето, на тавана или някъде другаде, където никакви живи индивиди, още повече други деца, не припарват. Не го пускате на терасата или двора при никакви обстоятелства. 

В никакъв случай не пускайте болното дете да излиза от къщи
В никакъв случай не пускайте болното дете да излиза от къщи

Гласност

Второ, пускате пост по всички социалки, групи, форуми и сайтове, където е възможно. Задължително се оплаквате как заради такива безотговорни като тях, вашето дете ПАК е болно. Не пропускайте да питате как да го излекувате. Естествено, че не можете да имате доверие на някакви си лекари, които само се чудят как да изписват антибиотици. 

Отидете на лекар

След като съберете всички мнения от знайни и незнайни мами, все пак заведете детето на лекар. Докато чакате да ви приемат, разгонете всички останали чакащи в коридора, че ще вземат още повече бацили да ви прехвърлят. Вдигнете скандал защо в коридора на поликлиниката прозорецът е отворен. Заявете им, че знаете, че го правят нарочно, че да се разболяват хората повече и да точат пари от здравната каса. Не се притеснявайте, ще имате достатъчно време да се скарате с всички, тъй като ще чакате поне час при най-добрата лекарка в града, която има около милион пациенти и винаги чакате с часове, но не я сменяте, защото е най-добрата или поне вашите сестри по съдба, отговорните майки, са ви препоръчали точно нея.

След като най-после лекарката ви приеме, ѝ дайте да разбере, че тя може и да си има мнение, но вие сте майката и вие решавате как да си лекувате детето. Спорете до последно как други мами са ви препоръчали други лекарства и тези нейните са измислени и само тровят децата. В краен случай, дори да настоява да ви ги изпише, в никакъв случай не ги купувайте. Или дори да ги купите, винаги питайте по групите и социалките предварително как се дават, за какво по дяволите се дават и какви странични ефекти имат. Естествено, след края на дискусията няма да започнете да ги давате. Да не сте луда да си тровите детето!

Четвърто – на следващия ден се оплачете как детето не се оправя и виновни са всички тези, които са ѝ го заразили. А те са много, много.

Какво да правим, когато преминем през всичко това

Ако сте изпълнили надлежно всички изброени стъпки и последната е продължила поне 2 седмици, в които не сте мърдали от къщи, не сте дали и едно лекарство и сте чакали ужасната болест да мине сама, защото вие детето си няма да тровите, вероятно вече сте на път да се превърнете в нормален човек.

Сигурно през главата ви минават мисли за напускане на дома с все още кашлящото дете, само и само то да спре да пищи от скука. Сигурно ви минават мисли и да почнете да давате лекарства. Твърде е възможно да планирате да го изпратите и на градина. Защото то самото така или иначе не се чувства никак болно и му се играе, но вие сте убедени, че гадният вирус му съсипва крехкия 4-годишен организъм и трябва да си е у дома поне месец. Склонни сте дори да преживеете ужасяващата мисъл, че то ще излезе извън стерилния си дом и пак ще се сблъска с онези сополанковци. Но вече не ви пука, защото дори един ден извън къщи е повече от нищо. И нямате търпение да се върнете на работа.

Ако сте преминали и през последната стъпка, значи успешно сте преживели кризата на свръх загрижените перфектни майки. И сте приели някак си мисълта, че вируси, бактерии и болести ще има винаги и те просто са част от живота. И че най-добрият начин да оцелеем в тази джунгла е тренировката – на тялото и ума. Тялото – като се сблъсква своевременно с вирусите и си изгражда имунитет. А умът като започне да преглъща малко по малко, че светът не му е длъжен за нищо.

А когато осъзнаете и последното, си сипете една чаша вино, дори да е на обяд, дори да сте бременна или нещо друго, и се усмихнете. Животът е хубав, въпреки всичко.

В края на деня просто си сипете чаша вино и спрете да бъдете перфектна майка
В края на деня просто си сипете чаша вино и спрете да бъдете перфектна майка